Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Promocje
Labneh - kulki serowe z miętą w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z miętą w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
szt.
Mielonka z mięsa wołowego, halal, 200 g
Mielonka z mięsa wołowego, halal, 200 g
9,90 zł 6,90 zł 9,43 zł 6,57 zł
szt.
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
szt.
Chałwa z kakao, 300 g Boltat
Chałwa z kakao, 300 g Boltat
12,90 zł 9,90 zł 12,29 zł 9,43 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z papryką, w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z papryką, w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
szt.
Przyprawa do falafela, 50 g
Przyprawa do falafela, 50 g
7,90 zł 7,20 zł 7,52 zł 6,86 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z tymiankiem w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z tymiankiem w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
Masło klarowane Ghee, 800 g
Masło klarowane Ghee, 800 g
59,90 zł 58,90 zł 57,05 zł 56,10 zł
szt.
Masło klarowane Ghee, 400 g
Masło klarowane Ghee, 400 g
39,90 zł 37,90 zł 38,00 zł 36,10 zł
szt.
Chałwa naturalna z pistacjami, 300 g Boltat
Chałwa naturalna z pistacjami, 300 g Boltat
17,90 zł 12,90 zł 17,05 zł 12,29 zł
szt.
Masło klarowane Durra 440 g
Masło klarowane Durra 440 g
33,90 zł 29,90 zł 32,29 zł 28,48 zł
szt.
Masło klarowane Durra 880 g
Masło klarowane Durra 880 g
59,90 zł 56,90 zł 57,05 zł 54,19 zł
szt.

>PRZEPIS< Fatayer nadziewane zielonym

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
Cena netto: 0,01 zł
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Fatayer (فطاير) to trójkąty z delikatnego ciasta drożdżowego, nadziewane szpinakiem. Istnieją również wersje fatayer nadziewane serem lub mięsem. Fatayer jest daniem dobrze znanym na Bliskim Wschodzie, głównie w Libanie, Syrii. Ponieważ fatayer jest bardzo wygodny do jedzenia, często bywa podawany jako mezze, jako przekąska na przyjęciach.

Gotowe fatayer to dobrze doprawione, kwaskowate nadzienie, owinięte w cienkie, delikatne ciasto drożdżowe. Doskonale smakuje na ciepło albo podawane w temperaturze pokojowej.

Ciasto wg poniższego przepisu jest doskonale elastyczne, bardzo dobrze się wyrabia a już wyrobione można z dużą łatwością rozwałkować w cienkie placuszki. W czasie pieczenia ciasto nie rozmaka od nadzienia, pięknie się rumieni. Jest miękkie, delikatne w smaku.


Fatayer (ok 30 szt.)


Ciasto
50 dag mąki
25 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli


Nadzienie
ok. 1 kg szpinaku lub buraka liściowego (boćwina, mangold)
1 duża cebula pokrojona na półplasterki
2-3 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka melasy z granatów
łyżka orzechów pinii
sól, pieprz do smaku
oliwa lub masło klarowane do smażenia


Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i łyżeczkę mąki. Wymieszać, pozostawić, by zaczyn ruszył. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej i dodawać wodę w niewielkich ilościach. Wyrabiać ciasto końcówką do ciasta chlebowego lub ręcznie aż zacznie odstawać od ścianek miski. W zależności od użytej mąki ciasto wchłonie ok. 3/4 szklanki wody. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, spójne ale miękkie, aksamitne. Kulę ciasta przełożyć do miski wysmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. (ciasto podwoi objętość).

Szpinak umyć, odsączyć na sicie i pokroić. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek i orzechy pinii. Smażyć cały czas mieszając jeszcze 3-4 minuty. Odłożyć z patelni do miseczki. Na tę samą patelnię dolać łyżkę, dwie, oliwy, włożyć szpinak. Mieszając lekko przysmażyć, zmiękczyć zielone, dodać odłożoną cebulę z czosnkiem i pinią. Doprawić solą, (ok. 1/2 łyżeczki), pieprzem, łyżką melasy z granatów. Nadzienie powinno być wyraźnie kwaskowe w smaku. Można dodać sumak lub sok z cytryny. Odstawić nadzienie, by przestygło.

Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części wielkości orzecha włoskiego. (Z tej proporcji na ciasto mi wychodzą 32 kulki, czyli 32 fatayer). 
Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć w dłoniach i rozwałkować dość cienko na placuszek o średnicy ok. 12 cm. Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się wałkuje. Na środku placka położyć łyżkę nadzienia. Wodą zwilżyć brzeg placuszka. Założyć ok.1/3 placka na nadzienie, następnie kolejne 1/3 i kolejne zamykające placek w trójkąt. Trójkąty ułożyć na blaszkach na papierze do pieczenia. Każdy fatayer nakłuć widelcem i zwilżyć (ja spryskuję) delikatnie wodą. Piec w temperaturze 200 st. C. do zrumienienia (ok. 15 min.).

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium