Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Fatayer bi żybne. Pieczone placuszki z serem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Fatayer bi żybne. Czyli placuszki z ciasta drożdżowego,  łódeczkowe w kształcie, nadziewane serem i pietruszką. Akurat w lodówce była porcja sera owczego, który doskonale nadaje się do takich placuszków.

Dodatek przypraw, pietruszki i odrobiny papryki czerwonej dla koloru, sprawia, że masa serowa nabiera odpowiednio orientalnego charakteru. Zapieczony, otulony ciastem ser roztacza obłędny zapach, który przywodzi na myśl i pamięć ulubione malutkie piekarnie w Damaszku, z których roztacza się obłędny zapach różnorakich sfiha i fatayer.

Procedura przygotowania jest prosta, choć wymaga nieco zabawy. Efekt jest interesujący i bardzo smaczny.

Ciasto
50 dag mąki
25 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
puszka sera owczego, ew. 1/2 kg miękkiego sera białego lub twarogu lub feta
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 pęczek zielonej pietruszki posiekany drobno
kawałeczek czerwonej papryki pokrojony na drobno
sól (ostrożnie! ser owczy jest słony i masa z jego zawartością nie wymaga dosolenia)
pieprz czarny do smaku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kolendry suszonej
1/2 łyżeczki przyprawy ras el hannout
1/2 łyżeczki mięty suszonej
(lub inny zestaw przypraw ulubionych)

Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i łyżeczkę mąki. Wymieszać, pozostawić, by zaczyn ruszył. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej i dodawać wodę w niewielkich ilościach. Wyrabiać ciasto końcówką do ciasta chlebowego lub ręcznie aż zacznie odstawać od ścianek miski. W zależności od użytej mąki ciasto wchłonie ok. 3/4 szklanki wody. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, spójne ale miękkie, aksamitne. Kulę ciasta przełożyć do miski wysmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. (ciasto podwoi swoją objętość).

Ser rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, pietruszkę, paprykę i przyprawy. Przygotować masę o zwartej, ale nie suchej konsystencji. Odstawić na chwilę, by składniki nadzienia "się przegryzły".
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 (lub więcej jeśli placuszki mają być mniejsze) kulek.
Każdą rozwałkować na podłużny, owalny kształt. Nałożyć nadzienie, lekko posmarować wodą przeciwległe końce placuszka. Palcami ścisnąć ciasto na przeciwległych końcach - skleić do siebie brzegi, kształtując formę łódeczki z nadzieniem w środku.

Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut by fatayer nieco podrosły, następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec do uzyskania złotego koloru ciasta, ok. 15 min.

Fatayer bi żybne są pełną smaku przekąską, świetnie będą smakowały np. z sałatką z pomidorów. Albo indywidualnie. Do kubka herbaty. Bardzo dobre na ciepło i zimno.

Smacznego:)
Saha ła hana!



Opinie o produkcie (1)

7 kwietnia 2013

Dwa razy robiłem i wyszło pycha! Jesli chodzi o ser to dałem ricotte owczą ale na pewno spróbuje nie raz z innymi rodzajami serów tego typu. No i jeszcze dodałem oprócz podanej w przepisie krojonej papryki troszeczkę harissy z puszki.

Inni klienci kupili również
Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl