





Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ryż egipski biały, 0,9 kg
- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, Chtoura Gaarden, 500 ml
- Urządzenie - forma do przygotowania falafela 5 cm, kartonik
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
- Mariamija (mariamije) 50g
Szanowni Klienci, obecnie utrudniony jest z nami kontakt telefoniczny.
Proszę o przesyłanie maila lub sms.
Czas realizacji zamówień może ulec wydłużeniu o kilka dni.
Za utrudnienia przepraszamy!
>PRZEPIS< Fatayer bi żybne. Pieczone placuszki z serem





Opis
Fatayer bi żybne. Czyli placuszki z ciasta drożdżowego, łódeczkowe w kształcie, nadziewane serem i pietruszką. Akurat w lodówce była porcja sera owczego, który doskonale nadaje się do takich placuszków.
Dodatek przypraw, pietruszki i odrobiny papryki czerwonej dla koloru, sprawia, że masa serowa nabiera odpowiednio orientalnego charakteru. Zapieczony, otulony ciastem ser roztacza obłędny zapach, który przywodzi na myśl i pamięć ulubione malutkie piekarnie w Damaszku, z których roztacza się obłędny zapach różnorakich sfiha i fatayer.
Procedura przygotowania jest prosta, choć wymaga nieco zabawy. Efekt jest interesujący i bardzo smaczny.
Ciasto
50 dag mąki
25 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Adam Z.
Dwa razy robiłem i wyszło pycha! Jesli chodzi o ser to dałem ricotte owczą ale na pewno spróbuje nie raz z innymi rodzajami serów tego typu. No i jeszcze dodałem oprócz podanej w przepisie krojonej papryki troszeczkę harissy z puszki.