Zarejestruj się i...
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Daktyle tunezyjskie świeże na gałązkach, 1000 g
Daktyle tunezyjskie świeże na gałązkach, 1000 g
34,90 zł 32,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg
420,00 zł 380,00 zł
szt.
Świeże daktyle Pamir, 550 g
Świeże daktyle Pamir, 550 g
23,90 zł 22,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
19,90 zł 16,90 zł
szt.
Woda różana, 500 ml
Woda różana, 500 ml
14,90 zł 11,90 zł
szt.
Konfitura różana, 430 g
Konfitura różana, 430 g
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Semolina (Smeed), 0,9 kg
Semolina (Smeed), 0,9 kg
14,90 zł 12,90 zł
szt.
Kyszyk, Keshek 454 g
Kyszyk, Keshek 454 g
39,90 zł 35,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki

Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Kotleciki falafelowe zajadamy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem niezbędnym do falafela jestsos tahini - doskonały sos przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.

  • 500 g suszonej ciecierzycy
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przyprawy do falafela 
  • (składnikiem przyprawy jest kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab)
  • łyżka soli
  • łyżeczka sody
  • kilka łyżek wody
  • olej do smażenia

Cieciorkę namoczyć na noc. Cebulę, czosnek i odsączoną cieciorkę porcjami zmielić a malakserze. Zmielone porcje przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy. Składniki wymieszać na jednolitą masę, która lepi się nieco. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek wody. Odstawić na 1-2 godziny.

Za pomocą urządzenia do formowania* kotlecików falafelowych formować falafele i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażyć po obu stronach. Zajadać z sałatą, ogórkami, pomidorami i sosem tahini z dodatkiem ulubionego pieczywa.    

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl