





Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ryż egipski biały, 0,9 kg
- Mariamija (mariamije) 50g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, Chtoura Gaarden, 500 ml
- Woda różana, 500 ml
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 500 g
- Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
Szanowni Klienci, obecnie utrudniony jest z nami kontakt telefoniczny.
Proszę o przesyłanie maila lub sms.
Czas realizacji zamówień może ulec wydłużeniu o kilka dni.
Za utrudnienia przepraszamy!
>PRZEPIS< Dbs bthine - melasa z tahini





Opis
Dwa składniki - pasta sezamowa tahini i melasa z owoców. Dbs bthine. Wymieszane tworzą duet idealny. Na grzankę, na placka, do naleśników. Do wyjadania z miseczki łyżeczką lub po prostu paluchem. Nasze dzieci uwielbiają bułę lub rolkę z chleba arabskiego z taką pastą. Słodka, bardzo delikatnie kwaskowa, o sezamowo-orzechowym posmaku. Uzależnia! :)
Dbs bthine to mieszanka stara jak świat. W krajach arabskich, gdzie nie rośnie trzcina cukrowa, cukier był bardzo drogim produktem. Za to na drzewach i krzewach obficie dojrzewały owoce - daktyle, figi, morele. Z soku owocowego produkowano melasy i wykorzystywano je zamiast cukru. Bardzo smaczne, i przede wszystkim zdrowe, melasy i pasty owocowe sprawdzały się jako zamiennik cukru znakomicie. I sprawdzają się po dziś dzień. Melasa z tahini to również pierwotna odmiana chałwy.
Mieszanka pasty sezamowej tahini (niezbędnej w arabskiej kuchni) i melas owocowych jest popularna chyba w każdym arabskim kraju. Dawniej i dziś do tahini dolewa się melasę z daktyli,melasę z winogron, melasę karobową. Pewną nowością jest bardzo zdrowa melasa z czarnej morwy.
By przygotować dbs bthine czyli tahini z melasą trzeba wziąć równe ilości tahini i melasy. Wymieszać bardziej lub mniej dokładnie. Gotowe!