Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Ciasteczka Qatayef
Opis
Ciasteczka Qatayef (قطايف)
Arabskie ciasteczka. Niezwykłe ciasteczka, doskonały deser. Spożywany przez okrągły rok, szczególnie w czasie Ramadanu. Deser przygotowuje się w dwóch etapach - pierwszy to smażenie placuszków, drugi to nadziewanie i podawanie polanych syropem, posypanych orzeszkami.
Same placuszki można smażyć dzień przed podaniem. Aby placuszki nie wyschły i pozostały elastyczne należy tacę czy deskę z placuszkami przykryć folią spożywczą. Przepis prosty. Efekt uśmiechający twarze i cieszący wszystkich łasuchów :) Ciasto:
Składniki wymieszać, powinno powstać płynne ciasto jak na naleśniki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte wymieszać i większą łyżką wlewać na suchą rozgrzaną patelnię. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się w krążki średnicy 5-7 cm. Smażyć po jednej stronie do czasu zniknięcia surowego ciasta na wierzchu placuszka. Na jego całej powierzchni powstanie wiele dziurek. Zdjąć z patelni, odłożyć na tacę lub deskę, przykryć by placuszki nie wysychały. |
|
Drugi etap to nadzienie - oryginalne ze śmietanki kyszta lub Crème fraîche. Qatayef przygotowuje się również z mieszanki posiekanych orzechów. My zrobiliśmy nadzienie z naturalnego twarożku sernikowego - tak po prostu z wiaderka - łyżeczka czubata do placuszka, który sklejamy z jednej strony. Placuski posypać orzechami włoskimi lub pistacjami. Polać syropem. Syrop:
Zagotować wodę z cukrem do postaci gęstego syropu. Do przestudzonego (ważne!) syropu dodać wodę kwiatową. Polewać ciasteczka. Podawać na podwieczorek lub słodkie śniadanie. Raj dla łasuchów :) |