
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda różana, 500 ml
- Woda różana, 250 ml
- Sumak, 75 g
<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec





Opis
Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser.
Prostota, którą pokochacie. Efektowny, smaczny wypiek z wyraźną nutą kuchni arabskiej w postaci pasty tahini, będącej nadzieniem tych pięknych, słodkich chlebków. Pasta tahini to zmiażdżone ziarna sezamu. Ważne, by były dobrej jakości, bo tylko wtedy tahini nie będzie gorzka. Pasta tahini to składnik wielu arabskich dań - nieodzowny do hommosu (humusu), czyli pasty z cieciorki, do pasty z pieczonych bakłażanów (baba ganuż, mtebbal), sosu tahini... Pasta sezamowa sprawdza się doskonale również w słodkich wypiekach (np. w tych pysznych ciasteczkach), nadając im chałwowy smak. Bo przecież chałwa to nic innego jak tahini właśnie, z dodatkiem cukru i kilku dodatkowych składników.
Składniki
- 1 opakowanie 7 g aktywnych suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-4 szklanki uniwersalnej mąki (przyjmuję, że jedna szklanka to ok. 150-160g)
- 1 szklanka pasty sezamowej tahini lub tej tahini
- 1 szklanka cukru pudru
- cynamon, do posypania
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- ziarna sezamu do posypania chlebków
Podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta - placek, nadzienie, rulon, skręcony rulon, chlebek jak ślimak. W miseczce rozbełtujemy jajko z wodą i smarujemy pędzlem powierzchnię chlebków. Posypujemy ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut do uzyskania złotego koloru chlebków. Wyciągamy, pozwalamy przestygnąć nieco i zajadamy smacznie z herbatą, kawą czy innym ulubionym napojem.
Opinie o produkcie (0)
