Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser.
Prostota, którą pokochacie. Efektowny, smaczny wypiek z wyraźną nutą kuchni arabskiej w postaci pasty tahini, będącej nadzieniem tych pięknych, słodkich chlebków. Pasta tahini to zmiażdżone ziarna sezamu. Ważne, by były dobrej jakości, bo tylko wtedy tahini nie będzie gorzka. Pasta tahini to składnik wielu arabskich dań - nieodzowny do hommosu (humusu), czyli pasty z cieciorki, do pasty z pieczonych bakłażanów (baba ganuż, mtebbal), sosu tahini... Pasta sezamowa sprawdza się doskonale również w słodkich wypiekach (np. w tych pysznych ciasteczkach), nadając im chałwowy smak. Bo przecież chałwa to nic innego jak tahini właśnie, z dodatkiem cukru i kilku dodatkowych składników.
Składniki
- 1 opakowanie 7 g aktywnych suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-4 szklanki uniwersalnej mąki (przyjmuję, że jedna szklanka to ok. 150-160g)
- 1 szklanka pasty sezamowej tahini lub tej tahini
- 1 szklanka cukru pudru
- cynamon, do posypania
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- ziarna sezamu do posypania chlebków
Podobnie postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta - placek, nadzienie, rulon, skręcony rulon, chlebek jak ślimak. W miseczce rozbełtujemy jajko z wodą i smarujemy pędzlem powierzchnię chlebków. Posypujemy ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut do uzyskania złotego koloru chlebków. Wyciągamy, pozwalamy przestygnąć nieco i zajadamy smacznie z herbatą, kawą czy innym ulubionym napojem.
Katarzyna
Jadlam taki chlebek w tureckiej piekarni. Byl przepyszny. Probowalam go robic na oko, ale nie wyszedl mi taki sam. Bardzo dziękuję za przepis. Teraz juz na pewno wyjdzie