BLOG
Wróciliśmy!

Regularnie wysyłamy Wasze zamówienia 

Harmonogram wysyłek przedstawia się obecnie następująco: wszystkie paczki są pakowane w piątek / sobotę, a fizyczna ich wysyłka następuje w poniedziałek. Zamówienia złożone po 12.00 w piątek (lub do tego momentu nieopłacone) przechodzą do realizacji na następny tydzień. Ze względu na zmianę harmonogramu wysyłek nie jesteśmy w stanie zapewnić dostawy świeżego pieczywa, które zostanie wyłączone z oferty. Zapraszamy serdecznie do składania zamówień  Stęskniliśmy się 

PS. NOWY NR KONTAProszę o zwrócenie na to uwagi podczas dokonywania płatności!

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
szt.
Herbata cejlońska Alwazah 400g
Herbata cejlońska Alwazah 400g
31,90 zł 29,90 zł 30,38 zł 28,48 zł
szt.
Przyprawa do falafela, 50 g
Przyprawa do falafela, 50 g
7,90 zł 7,20 zł 7,52 zł 6,86 zł
szt.
Miseczka gliniana do zapiekania
Miseczka gliniana do zapiekania
7,90 zł 6,90 zł 6,81 zł 5,95 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z tymiankiem w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z tymiankiem w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
Talerzyki bez zdobień, kpl. 6 szt.
Talerzyki bez zdobień, kpl. 6 szt.
26,90 zł 21,90 zł 23,19 zł 18,88 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z papryką, w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z papryką, w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
szt.
Masło klarowane Ghee, 800 g
Masło klarowane Ghee, 800 g
59,90 zł 58,90 zł 57,05 zł 56,10 zł
szt.
Masło klarowane Ghee, 400 g
Masło klarowane Ghee, 400 g
39,90 zł 37,90 zł 38,00 zł 36,10 zł
szt.
Talerzyki ze złotym paskiem, kpl. 6 szt.
Talerzyki ze złotym paskiem, kpl. 6 szt.
33,90 zł 29,90 zł 29,22 zł 25,78 zł
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
29,90 zł 28,90 zł 25,78 zł 24,91 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z miętą w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z miętą w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
szt.

>PRZEPIS< Bułeczki dożdżowe z przyprawą kaak

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
Cena netto: 0,01 zł
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak

Ka'ak to tradycyjne ciasto bliskowschodnie ("ka'ak" to po arabsku "ciasto"), które występuje w kilku odmianach - są paluchy kaak, oponki kaak czy takie niewielki kuleczki. Te ciasteczka z ciasta drożdżowego są bardzo popularne w czasie Ramadanu ale i na codzień zajadane z apetytem, przez dorosłych (do herbaty) i dzieci (do kubka mleka). Charakterystyczne w ciasteczkach kaak są dwie rzeczy - przyprawa mahlep (mahalab, mahlab - zmielone środki z pestek wiśni wonnej) oraz to, że podczas pieczenia są wysuszane w piekarniku, czyli dość twarde. Niekiedy do ciasta dodaje się też inne przyprawy - np. kadamon, cynamon, anyż. W sprzedaży są gotowe mieszanki przypraw do kaak, które doskonale wzbogacają smak gotowego ciastka.

Proponujemy upiec pachnące obłędnie - maślano i mahlabowo, mieciutkie bułeczki do kubka mleka czy do zjedzenia z czymkolwiek.

Posłużyłam się przepisem na bułeczki ze strony Pracowni Wypieków, zmodyfikowanym nieco.

Mięciutkie bułeczki drożdżowe z przyprawą kaak

na 32 sztuki o średnicy ok. 5-6 cm

- 20 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 50 ml mleka

Do lekko ciepłego mleka rozkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

- 150 ml mleka
- 50 g masła lub pól szklanki oleju
- 2-3 łyżki stołowe cukru

Lekko podgrzać mleko, dodać cukier i masło. Jak przestygnie dodać

- 2 jajka

Rozczyn wymieszać z

- ok. 600 g mąki (w przepisie oryginalnym jest 500, ale moje ciasto było za luźne)

 i koniecznie koniecznie

- łyżka przyprawy do kaak lub łyżeczkę zmielonego mahlab
- szczypta soli

i dodać do mleczno-maślanego płynu.

Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i postawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Rozmącić jedno jajko i przygotować sezam do posypania byłeczek.

Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko zagnieść i podzielić na niewielkie kulki. (Ja podzieliłam ciasto na połowę, tę na kolejne połowy, etc. - w ten sposób podzieliłam ciasto na równe porcje). Porcje ciasta układać na blaszkach na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozwolić bułeczkom wyrosnąć w cieple ok. 30 min.

Każdą wyrośniętą  bułeczkę smarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 180 - 200 st. C do zrumienienia.

Na ciepło i na zimno - pałaszować ze smakiem :)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl