
- Deser Sahlab, 500 g, 20 porcji
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Napój z mango, 250 ml
- Habak, 50g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Woda różana, 500 ml
- Napój z guawy, 250 ml
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Mariamija (mariamije) 50g
>PRZEPIS< Bułeczki dożdżowe z przyprawą kaak





Opis
Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak
Ka'ak to tradycyjne ciasto bliskowschodnie ("ka'ak" to po arabsku "ciasto"), które występuje w kilku odmianach - są paluchy kaak, oponki kaak czy takie niewielki kuleczki. Te ciasteczka z ciasta drożdżowego są bardzo popularne w czasie Ramadanu ale i na codzień zajadane z apetytem, przez dorosłych (do herbaty) i dzieci (do kubka mleka). Charakterystyczne w ciasteczkach kaak są dwie rzeczy - przyprawa mahlep (mahalab, mahlab - zmielone środki z pestek wiśni wonnej) oraz to, że podczas pieczenia są wysuszane w piekarniku, czyli dość twarde. Niekiedy do ciasta dodaje się też inne przyprawy - np. kadamon, cynamon, anyż. W sprzedaży są gotowe mieszanki przypraw do kaak, które doskonale wzbogacają smak gotowego ciastka.
Proponujemy upiec pachnące obłędnie - maślano i mahlabowo, mieciutkie bułeczki do kubka mleka czy do zjedzenia z czymkolwiek.
Posłużyłam się przepisem na bułeczki ze strony Pracowni Wypieków, zmodyfikowanym nieco.
Mięciutkie bułeczki drożdżowe z przyprawą kaak
na 32 sztuki o średnicy ok. 5-6 cm
- 20 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 50 ml mleka
Do lekko ciepłego mleka rozkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
- 150 ml mleka
- 50 g masła lub pól szklanki oleju
- 2-3 łyżki stołowe cukru
Lekko podgrzać mleko, dodać cukier i masło. Jak przestygnie dodać
- 2 jajka
Rozczyn wymieszać z
- ok. 600 g mąki (w przepisie oryginalnym jest 500, ale moje ciasto było za luźne)
i koniecznie koniecznie
- łyżka przyprawy do kaak lub łyżeczkę zmielonego mahlab
- szczypta soli
i dodać do mleczno-maślanego płynu.
Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i postawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Rozmącić jedno jajko i przygotować sezam do posypania byłeczek.
Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko zagnieść i podzielić na niewielkie kulki. (Ja podzieliłam ciasto na połowę, tę na kolejne połowy, etc. - w ten sposób podzieliłam ciasto na równe porcje). Porcje ciasta układać na blaszkach na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozwolić bułeczkom wyrosnąć w cieple ok. 30 min.
Każdą wyrośniętą bułeczkę smarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 180 - 200 st. C do zrumienienia.
Na ciepło i na zimno - pałaszować ze smakiem :)
Opinie o produkcie (0)
