
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda różana, 250 ml
- Woda różana, 500 ml
>PRZEPIS< Börek - ciasto jufka z nadzieniem
Dostępność:
Smacznego :)
Ocena:
5





Producent:
Arabskie smaki i aromaty
Opis
Börek ze szpinakiem i serem
Börek to rodzaj wypieku, który może przybierać przeróżne formy. Od nadziewanej zapiekanki z blachy, zapiekanki ze zwiniętego rulonu z nadzieniem, przez trójkąty, po pojedyncze "cygara" czyli zawiajańce. Wspaniała w tej potrawie jest jej różnorodność - nie tylko formy ale również nadzienia - białe sery, mięso mielone, baranina, kurczak, warzywa, orzechy. Börek to bardzo szeroka definicja smacznej potrawy, którą szczególnie łatwo i szybko przygotujemy, gdy wykorzystamy gotowe ciasto jufka.
Do przygotowania blaszki 25x35 cm potrzebne będzie
- pół opakowania ciasta jufka
- ok. 1 kg liści szpinakowych z łodyżkami
- opakowanie sera typu brie, pleśniowego, fety
- 2-3 ząbki czosnku
- czubata łyżka masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego do posmarowania börek w blaszce
Szpinak przygotować wg ulubionego sposobu. Ja dobrze myję, łodyżki kroję na małe odcinki, liście w całości. W rondlu rozpuszczam tłuszcz, wrzucam pokrojony drobno lub zmiażdżony czosnek, pokrojone łodyżki. Podduszam chwilę i dodaję liście. Doprawiam solą i pieprzem. Szpinak nie potrzebuje wiele czasu. Liście miękkną błyskawicznie i jak tylko smaki się połączą jest gotowy do nadziewania.
Blaszkę smaruję tłuszczem - masłem lub olejem. Wykładam płat ciasta w taki sposób, by porządnie z obu stron wystawał poza brzegi blaszki. Na to drugi płat na krzyż też z naddatkiem. Staram się tak ułożyć ciasto, by narożniki były porządnie zabezpieczone przed ewentualnym wyciekaniem nadzienia.
Do tak przygotowanej foremki wkładamy co mamy pod ręką - nadzienie mięsne, ryżowe, warzywne. Ja wyłożyłam duszony szpinak, nieco odsączony, a na to plasterki sera.
Na nadzienie zakładamy płaty ciasta spoza blaszki, przykrywając na krzyż. Wierzch "pakunku" w blaszce posmaraowałam obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. I do piekarnika na 25-30 minut w temp. ok 170-180 st. C. Do wyraźnego zarumienienia wierzchu ciasta.
Pyyyycha...
Saha ła hana!
Smacznego:)
Opinie o produkcie (0)
