BLOG
Wróciliśmy!

Regularnie wysyłamy Wasze zamówienia 

Harmonogram wysyłek przedstawia się obecnie następująco: wszystkie paczki są pakowane w piątek / sobotę, a fizyczna ich wysyłka następuje w poniedziałek. Zamówienia złożone po 12.00 w piątek (lub do tego momentu nieopłacone) przechodzą do realizacji na następny tydzień. Ze względu na zmianę harmonogramu wysyłek nie jesteśmy w stanie zapewnić dostawy świeżego pieczywa, które zostanie wyłączone z oferty. Zapraszamy serdecznie do składania zamówień  Stęskniliśmy się 

PS. NOWY NR KONTAProszę o zwrócenie na to uwagi podczas dokonywania płatności!

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
29,90 zł 28,90 zł 25,78 zł 24,91 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z miętą w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z miętą w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
szt.
Miseczka gliniana do zapiekania
Miseczka gliniana do zapiekania
7,90 zł 6,90 zł 6,81 zł 5,95 zł
szt.
Masło klarowane Ghee, 800 g
Masło klarowane Ghee, 800 g
59,90 zł 58,90 zł 57,05 zł 56,10 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z papryką, w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z papryką, w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
szt.
Herbata cejlońska Alwazah 400g
Herbata cejlońska Alwazah 400g
31,90 zł 29,90 zł 30,38 zł 28,48 zł
szt.
Talerzyki bez zdobień, kpl. 6 szt.
Talerzyki bez zdobień, kpl. 6 szt.
26,90 zł 21,90 zł 23,19 zł 18,88 zł
szt.
Masło klarowane Ghee, 400 g
Masło klarowane Ghee, 400 g
39,90 zł 37,90 zł 38,00 zł 36,10 zł
szt.
Labneh - kulki serowe z tymiankiem w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe z tymiankiem w oliwie, 640 g
35,90 zł 32,90 zł 34,19 zł 31,33 zł
Przyprawa do falafela, 50 g
Przyprawa do falafela, 50 g
7,90 zł 7,20 zł 7,52 zł 6,86 zł
szt.
Talerzyki ze złotym paskiem, kpl. 6 szt.
Talerzyki ze złotym paskiem, kpl. 6 szt.
33,90 zł 29,90 zł 29,22 zł 25,78 zł

>PRZEPIS< Börek - ciasto jufka z nadzieniem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
bez kosztów dostawy
Cena netto: 0,01 zł
bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Börek ze szpinakiem i serem

Börek to rodzaj wypieku, który może przybierać przeróżne formy. Od nadziewanej zapiekanki z blachy, zapiekanki ze zwiniętego rulonu z nadzieniem, przez trójkąty, po pojedyncze "cygara" czyli zawiajańce. Wspaniała w tej potrawie jest jej różnorodność - nie tylko formy ale również nadzienia - białe sery, mięso mielone, baranina, kurczak, warzywa, orzechy. Börek to bardzo szeroka definicja smacznej potrawy, którą szczególnie łatwo i szybko przygotujemy, gdy wykorzystamy gotowe ciasto jufka.

Do przygotowania blaszki 25x35 cm potrzebne będzie
  • ł opakowania ciasta jufka
  • ok. 1 kg liści szpinakowych z łodyżkami
  • opakowanie sera typu brie, pleśniowego, fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego do posmarowania börek w blaszce
Szpinak przygotować wg ulubionego sposobu. Ja dobrze myjęłodyżki kroję na małe odcinki, liście w całości. W rondlu rozpuszczam tłuszcz, wrzucam pokrojony drobno lub zmiażdżony czosnek, pokrojone łodyżki. Podduszam chwilę i dodaję liście. Doprawiam solą i pieprzem. Szpinak nie potrzebuje wiele czasu. Liście miękkną błyskawicznie i jak tylko smaki się połączą jest gotowy do nadziewania.
Blaszkę smaruję tłuszczem - masłem lub olejem. Wykładam płat ciasta w taki sposób, by porządnie z obu stron wystawał poza brzegi blaszki. Na to drugi płat na krzyż też z naddatkiem. Staram się tak ułożyć ciasto, by narożniki były porządnie zabezpieczone przed ewentualnym wyciekaniem nadzienia. 
Do tak przygotowanej foremki wkładamy co mamy pod ręką - nadzienie mięsne, ryżowe, warzywne. Ja wyłożyłam duszony szpinak, nieco odsączony, a na to plasterki sera.
Na nadzienie zakładamy płaty ciasta spoza blaszki, przykrywając na krzyż. Wierzch "pakunku" w blaszce posmaraowałam obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. I do piekarnika na 25-30 minut w temp. ok 170-180 st. C. Do wyraźnego zarumienienia wierzchu ciasta. 

Pyyyycha...
 
Saha ła hana!
Smacznego:)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl