Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do piątku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy w sobotę rano, pakujemy w weekend i wysyłamy w poniedziałek. Zamówienia złożone po piątku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następną sobotę.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Börek - ciasto jufka z nadzieniem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
Cena netto: 0,01 zł
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Börek ze szpinakiem i serem

Börek to rodzaj wypieku, który może przybierać przeróżne formy. Od nadziewanej zapiekanki z blachy, zapiekanki ze zwiniętego rulonu z nadzieniem, przez trójkąty, po pojedyncze "cygara" czyli zawiajańce. Wspaniała w tej potrawie jest jej różnorodność - nie tylko formy ale również nadzienia - białe sery, mięso mielone, baranina, kurczak, warzywa, orzechy. Börek to bardzo szeroka definicja smacznej potrawy, którą szczególnie łatwo i szybko przygotujemy, gdy wykorzystamy gotowe ciasto jufka.

Do przygotowania blaszki 25x35 cm potrzebne będzie
  • ł opakowania ciasta jufka
  • ok. 1 kg liści szpinakowych z łodyżkami
  • opakowanie sera typu brie, pleśniowego, fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki masła klarowanego rozpuszczonego do posmarowania börek w blaszce
Szpinak przygotować wg ulubionego sposobu. Ja dobrze myjęłodyżki kroję na małe odcinki, liście w całości. W rondlu rozpuszczam tłuszcz, wrzucam pokrojony drobno lub zmiażdżony czosnek, pokrojone łodyżki. Podduszam chwilę i dodaję liście. Doprawiam solą i pieprzem. Szpinak nie potrzebuje wiele czasu. Liście miękkną błyskawicznie i jak tylko smaki się połączą jest gotowy do nadziewania.
Blaszkę smaruję tłuszczem - masłem lub olejem. Wykładam płat ciasta w taki sposób, by porządnie z obu stron wystawał poza brzegi blaszki. Na to drugi płat na krzyż też z naddatkiem. Staram się tak ułożyć ciasto, by narożniki były porządnie zabezpieczone przed ewentualnym wyciekaniem nadzienia. 
Do tak przygotowanej foremki wkładamy co mamy pod ręką - nadzienie mięsne, ryżowe, warzywne. Ja wyłożyłam duszony szpinak, nieco odsączony, a na to plasterki sera.
Na nadzienie zakładamy płaty ciasta spoza blaszki, przykrywając na krzyż. Wierzch "pakunku" w blaszce posmaraowałam obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. I do piekarnika na 25-30 minut w temp. ok 170-180 st. C. Do wyraźnego zarumienienia wierzchu ciasta. 

Pyyyycha...
 
Saha ła hana!
Smacznego:)

Opinie o produkcie (0)

Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium