Kiedy wyślemy Twoją paczkę?

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.

Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia. 

Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.

>PRZEPIS< Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Bakłażan to jedno z najpopularniejszych bliskowschodnich warzyw. Jest mnóstwo przepisów z jego wykorzystaniem. Zapraszam do wypróbowania tego wyjątkowo atrakcyjnego i przepysznego przepisu na bakłażana na sposób śródziemnomorski.

Bakłażan niektórym może się wydawać nieco mdły w smaku. W tym daniu na pewno mdły nie będzie. Czosnek, świeża kolendra, słodycz i kwaskowatość pomidora, wydobędą z bakłażana co najlepsze.

Składniki:

2 świeże, jędrne bakłażany

1 - 1,5 kulki sera mozzarella

opcjonalnie: kilka plasterków wyrazistego żółtego sera (u mnie gouda)

dorodne, smaczne pomidory - ja użyłam czereśniowych (wybierz te, które są najbardziej aromatyczne w danej porze roku)

duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze

duża garść świeżych liści kolendry

4-5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

sól z cytryną i pieprzem

sumak 

 

Przygotowanie:

Bakłażana umyj, nie odcinając końcówki. Natnij, ale tylko do końcówki warzywa, wzdłuż na plastry grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster posól, odłóż bakłażan na ręcznik papierowy na 10-20 minut. Bakłażan powinien wypuścić nieco soku, a wraz z nim goryczkę.

Pokrój w plastry pomidora w poprzek, osączoną mozzarellę, ser żółty.

Przełóż plastry bakłażana ww. składnikami. Ułóż w formie do zapiekania. Posyp świeżomielonym pieprzem i sumakiem. Obok połóż pozostałe kawałki pomidora.

Posiekaj czosnek, delikatnie rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli, dodaj oliwę, sok z cytryny i posiekaną kolendrę (odłóż nieco do posypania gotowego dania). Powstałym sosem polej bakłażana w naczyniu. Wstaw zapiekankę do pieca rozgrzanego do temp. 170 st. C i zapiekaj przez ok. 30-35 minut, do zarumienienia.

Po wyjęciu z pieca posyp świeżą kolendrą, oblej sosem powstałym na dnie naczynia.

Saha ła hana! Smacznego!

 

 

Opinie o produkcie (1)

4 maja 2021

Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje,zmodyfikowałam troszkę nie miałam kolendry dałam suszony czosnek niedźwiedzi i lubczyk.Następna wersja będzie z grila. POZDRAWIAM :)

Newsletter - zapisz się! Weź 5% rabatu.
Nowości, promocje, nowe przepisy prosto do twojej skrzynki e-mail. Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać 5% rabatu na następne zakupy. (Nie zapomnij potwierdzić linka w otrzymanej wiadomości).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl