Kiedy wyślemy Twoją paczkę?
PROSZĘ PRZECZYTAJ:
Towar do zamówień z danego tygodnia, złożonych do poniedziałku do 12.00, do tego momentu opłacone (lub za pobraniem) odbieramy we wtorek rano, pakujemy w środę i wysyłamy w środę/czwartek. Zamówienia złożone po poniedziałku po południu przechodzą do realizacji na następny tydzień, ponieważ produkty do tych zamówień odbierzemy w następny wtorek.
Zasada związana z terminem realizacji zamówień wynika z faktu, że nie mamy magazynu oferowanych produktów. Nasi Klienci cenią sobie fakt, że zamówione przez nich produkty mają maksymalnie długi termin przydatności do spożycia.
Niech nie zniechęci czas oczekiwania na Twoje zamówienie - maksymalnie 5 dni roboczych. W zamian otrzymasz paczkę pełną oryginalnych produktów, doskonale zapakowanych, z najlepszymi terminami przydatności do spożycia.
>PRZEPIS< Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami
Cena regularna:
towar niedostępny






Opis
Bakłażan to jedno z najpopularniejszych bliskowschodnich warzyw. Jest mnóstwo przepisów z jego wykorzystaniem. Zapraszam do wypróbowania tego wyjątkowo atrakcyjnego i przepysznego przepisu na bakłażana na sposób śródziemnomorski.
Bakłażan niektórym może się wydawać nieco mdły w smaku. W tym daniu na pewno mdły nie będzie. Czosnek, świeża kolendra, słodycz i kwaskowatość pomidora, wydobędą z bakłażana co najlepsze.
Składniki:
2 świeże, jędrne bakłażany
1 - 1,5 kulki sera mozzarella
opcjonalnie: kilka plasterków wyrazistego żółtego sera (u mnie gouda)
dorodne, smaczne pomidory - ja użyłam czereśniowych (wybierz te, które są najbardziej aromatyczne w danej porze roku)
duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze
duża garść świeżych liści kolendry
1 łyżka soku z cytryny
sól
sumak
Przygotowanie:
Bakłażana umyj, nie odcinając końcówki. Natnij, ale tylko do końcówki warzywa, wzdłuż na plastry grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster posól, odłóż bakłażan na ręcznik papierowy na 10-20 minut. Bakłażan powinien wypuścić nieco soku, a wraz z nim goryczkę.
Pokrój w plastry pomidora w poprzek, osączoną mozzarellę, ser żółty.
Przełóż plastry bakłażana ww. składnikami. Ułóż w formie do zapiekania. Posyp świeżomielonym pieprzem i sumakiem. Obok połóż pozostałe kawałki pomidora.
Posiekaj czosnek, delikatnie rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli, dodaj oliwę, sok z cytryny i posiekaną kolendrę (odłóż nieco do posypania gotowego dania). Powstałym sosem polej bakłażana w naczyniu. Wstaw zapiekankę do pieca rozgrzanego do temp. 170 st. C i zapiekaj przez ok. 30-35 minut, do zarumienienia.
Po wyjęciu z pieca posyp świeżą kolendrą, oblej sosem powstałym na dnie naczynia.
Saha ła hana! Smacznego!
Opinie o produkcie (1)

Ania M.
Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje,zmodyfikowałam troszkę nie miałam kolendry dałam suszony czosnek niedźwiedzi i lubczyk.Następna wersja będzie z grila. POZDRAWIAM :)