
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda różana, 500 ml
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Woda różana, 250 ml
- Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
>PRZEPIS< Baba Ghanoush, inaczej mtebbal





Opis
Baba ghanoush
Ulubiona potrawa z pieczonego bakłażana to pasta z dodatkiem tahini, czosnku, jogurtu, oliwy to baba ghanoush.
Można tę pastę przygotować w domowych warunkach, ale skorzystanie z dania w puszce znacznie ułatwia przygotowanie i przyspiesza zjedzenie tego smacznego dania - przekąski.
Wystarczy wziąć puszkę i wyłożyć jej zawartość do miseczki.
Dodać: jogurt naturalny (preferujemy bałkański lub inny typu greckiego) w proporcjach 1:1 (lub innych - im mniej jogurtu, tym pasta będzie miała ostrzejszy smak), rozgnieciony ząbek czosnku, 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini, łyżkę soku z cytryny. Wymieszać dokładnie. Polać oliwą. Można posypać kuminem. I zajadać - z pitą lub ze zwykłym chlebem czy bułką. Albo jako dodatek do mięsa czy wędlin. Orientalne pyszności. Zdrowe i w 100% wegańskie danie.
Opinie o produkcie (1)

smakosz J
"Wystarczy wziąć puszkę i wyłożyć jej zawartość do miseczki..." to ma byc przepis? ZAŁOSNE !!! Odpowiedź: A gdyby tak, drogi smakosz J, doczytać co jest dalej napisane? "Dodać: jogurt naturalny (preferujemy bałkański lub inny typu greckiego) w proporcjach 1:1 (lub innych - im mniej jogurtu, tym pasta będzie miała ostrzejszy smak), rozgnieciony ząbek czosnku, 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini, łyżkę soku z cytryny. Wymieszać dokładnie. Polać oliwą. Można posypać kuminem. I zajadać - z pitą lub ze zwykłym chlebem czy bułką. Albo jako dodatek do mięsa czy wędlin. Orientalne pyszności. Zdrowe i w 100% wegańskie danie."