
- Deser Sahlab, 500 g, 20 porcji
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Napój z mango, 250 ml
- Habak, 50g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Woda różana, 500 ml
- Napój z guawy, 250 ml
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Mariamija (mariamije) 50g
Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g





Opis
Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
Gruba postać tradycyjnego w krajach Magrebu dodatku do dań.
Gotowany w osolonej gotującej wodzie przez ok 20 minut, powinien być lekko al dente.
Opakowanie 0.9 kg
WIKIPEDIA: Kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii.
Opinie o produkcie (0)
