
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Makaron Szarije, (sherije, sharije, szerije, vermiczeli)) 500 g
- Pestki melona super prażone Al-Samir, 300 g
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Harrisa (Le Phare Du Cap Bon) Ostra pasta paprykowa, 135 g
- Kiełbaski drobiowe, parówki, halal 400 g
- Salami z indyka i wołowiny, 400 g SUNTAT
- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
Mięta - liście suszone, 100g





Opis
Suszona mięta - zielona, bardzo aromatyczna
Bardzo aromatyczna mięta suszona w hermetycznym opakowaniu gwarantującym zachowanie świeżego aromatu mięty - bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie przyprawy. Mięta jest wykorzystywana w kuchni w postaci zielonych pędów, lub suszona i sproszkowana.
Arabowie darzą miętę prawdziwym uwielbieniem i dodają ją do wielu różnorodnych potraw. Miętę dodaje się do sałatek, dań gorących i napojów. Często służy do przybrania potraw. Świeże i suszone liście mięty mogą stanowić przyprawę do jogurtu naturalnego, sałat, ryb, farszów mięsnych. Świeże posiekane liście dodaje się do twarogu i pierogów, a także do deserów i napojów.
Mięta ma działanie uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, dezynfekujące, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych, bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze. Napar mięty w warunkach domowych ma wielostronne zastosowanie, głównie przy dolegliwościach żołądkowych, także przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni. Zewnętrznie mięty używa się w nieżycie gardła i jamy ustnej do płukania, w formie inhalacji z olejku przy nieżytach nosa, a w postaci kompresów przy migrenie.
Opakowanie folia 200 g