
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
- Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Ciasteczko mamoul (mamul) z daktylami, 21g
- Salami z indyka w plastrach, 200 g
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda różana, 250 ml
- Woda różana, 500 ml
Melasa z winogron, Üzüm Pekmezi, 700 g Yurttan





Opis
Melasa z winogron, Üzüm Pekmezi, 700 g
Melasa winogronowa. Słodka, kremowa, o konsystencji miodu. Wymieszana z tahini jest przysmakiem do smarowania pieczywa, naleśników, placków. Świetna jako dodatek do dań i deserów.
Produkt w 100% naturalny, składający się jedynie ze skoncentrowanego soku z winogron.
Produkt wegetariański
Opakowanie szklane 700 g
Melasę daktylową wytwarza się ze słodkich soczystych winogron o barwie intensywnie żółtej. Po starannym wymyciu winogrona są miażdżone w taki sposób aby nie uszkodzić pestek któte mogą wpłynąć na smak produktu końcowego. Miazgę przecedza się by odzielić pestki i skórki winogorn. Uzyskany w ten sposób sok z miąszem winogron podgrzewa sie w celu odparowania nadmiaru wody. Proces przeprowadzany jest ostrożnie żeby nie nastąpiła karmelizacja cukrów co zmieniło by smak melasy. Niekiedy dodaje się do melasy cukier.
Melasa ma konsystencje miodu i barwę ciemno brunatną, intesywny słodki smak winogronowy. W krajach arabskich ma podobne zastosowanie do miodu. Dzieci (i nie tylko) uwielbiają bułki z masłem i z melasą. Z polskich zastosowań - jest to światny dodatek do wina grzanego i do zaczynu przy produkcji wina domowego.
Wartości odżywcze w 100 g
białko 1,9 g
energia 1279g / 302 kcal
tłuszcz 1,1 g
węglowodany 70 g
Opakowanie słoik szklany 380 g netto
Produkt wegetariański i halal
Opinie o produkcie (0)
