Kuskus Suntat, ziarno średniej grubości, 1 kg





Opis
Kuskus Suntat, ziarno średniej grubości, 1000 g
Średniej grubości, doskonałej jakości kuskus - tradycyjny dodatek do dań w krajach Magrebu.
Opakowanie 1 kg
Wartości odżywcze
|
∅/ 100 g |
Energia |
1478 kJ / 349 kcal |
tłuszcz z tego nasycone kwasy tłuszczowe |
1.5 g 0.4 g |
węglowodany z tego cukier |
70.0 g 2.5 g |
błonnik |
0.0 g |
białko |
12.0 g |
sól |
< 0.1 g |
WIKIPEDIA: Kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii.
Kuskus gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem.
Opinie o produkcie (0)
