Zarejestruj się i...
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Herbata Zielona DoGhazal, w liściach, 500 g
Herbata Zielona DoGhazal, w liściach, 500 g
33,90 zł 29,90 zł
szt.
Herbata czarna liściasta Earl Grey, DoGhazal, 500 g
Herbata czarna liściasta Earl Grey, DoGhazal, 500 g
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Herbata liściasta czarna DoGhazal, z kardamonem, 500 g
Herbata liściasta czarna DoGhazal, z kardamonem, 500 g
36,90 zł 29,90 zł
szt.
Herbata czarna liściasta DoGhazal, 500 g
Herbata czarna liściasta DoGhazal, 500 g
36,90 zł 29,90 zł
szt.

Kuskus Dari, ziarno średniej grubości, 1 kg

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3-5 dni robocze
Cena: 15,90 zł 15.90
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 75 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Kuskus Dari, ziarno średniej grubości, 1 kg

Marokański kuskus średniej grubości - tradycyjny dodatek do dań w krajach Magrebu.

Skład: 100% semolina pszeniczna durum

Opakowanie 1 kg

Przechowywać w suchym miejscu

 

Przygotowanie: w dużej misce wymieszaj szklankę (150 g) kuskusu z 2 łyżkami oliwy i szklanką (250 ml) osolonej, wrzącej wody. Odstaw na bok na 3 minuty. Gdy woda zostanie zaabsorbowana przez kuskus, wymieszaj widelcem dla rozdzielenia ziarna. Przykryj miskę i wstaw do mikrofalówki na 2 minuty. Dodaj łyżkę masła do smaku. Smacznego. 

 

WIKIPEDIA: Kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii.

Kuskus gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl