
- Przepisy kuchni arabskiej(73)
- Dania gotowe(59)
- Przyprawy sypkie(96)
- Przyprawy pozostałe(44)
- Nabiał(38)
- Wędliny halal(25)
- Warzywa konserwowe(47)
- Warzywa suszone(13)
- Kawa i herbata(83)
- Ciasta i ciasteczka(23)
- Chałwa, pismaniye, tahini(26)
- Dżemy i konfitury(14)
- Desery(24)
- Słodkości pozostałe(46)
- Pasty owocowe i melasy(10)
- Oliwki(13)
- Oliwa(3)
- Kasze i ryż(29)
- Soki i napoje(25)
- Suszone owoce, orzechy(29)
- Akcesoria kuchenne(74)
- Dla gastronomii(40)
- Dla ciała(3)
Nowości
Promocje

- Deser Sahlab, 500 g, 20 porcji
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Habak, 50g
- Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
- Napój z mango, 250 ml
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Woda różana, 500 ml
- Mariamija (mariamije) 50g
Hommos z tahini, humus tahina, 370 g Durra





Opis
Hommos z tahini, hummus tahina, 370 g Durra
Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Dip do chleba, do mięsa, do warzyw. Dodaj nieco soku z cytryny i oliwy, czosnku jeśli lubisz - i danie jest gotowe. Posyp kuminem, pietruchą zieloną.
Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych
Opakowanie puszka 370 g
Skład: cieciorka, pasta sezamowa tahini, woda, sól, kwasek cytrynowy
Produkty powiązane
>PRZEPIS< Hommos bi tahini - domowa pasta z gotowanej cieciorki z tahini

Najpopularniejsza pasta bliskowschodnia. Niekiedy u nas nazywana humusem. Jedzona przy każdej okazji, zapewne w każdym arabskim domu. Nie wyobrażam sobie głównego posiłku (ale i też często śniadania) bez miseczki hommosu na stole.
>PRZEPIS< Hommos, humus (Msabaha na sposób damasceński)

To pyszne danie przekąskę można przygotować z suszonej cieciorki. Jest jednak praktyczny, znacznie szybszy sposób na przygotowanie porcji hommosu /hummusu/ - wystarczy otworzyć puszkę. No prawie. Danie z puszki wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku czyli... po prostu doprawienia. To nic skomplikowanego.
>PRZEPIS< Hommos, humus z gotowanej cieciorki

Dobry hommos (hummus) musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego, i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)
Hommos można przygotować z suszonej cieciorki lub z cieciorki z puszki. Preferujemy ten pierwszy sposób i taki przepis zamieszczony jest poniżej.
Hommos, humus tahina (Msabahha), 380 g

Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych
Hommos, humus tahina (Msabahha), 850 g

Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych
Hommos, humus z tahini, 180 g

Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych.
<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec

Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser.
>PRZEPIS< Dbs bthine - melasa z tahini

Dwa składniki - pasta sezamowa tahini i melasa z owoców. Dbs bthine. Wymieszane tworzą duet idealny. Na grzankę, na placka, do naleśników. Do wyjadania z miseczki łyżeczką lub po prostu paluchem. Nasze dzieci uwielbiają bułę lub rolkę z chleba arabskiego z taką pastą. Słodka, bardzo delikatnie kwaskowa, o sezamowo-orzechowym posmaku. Uzależnia! :)
>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini

Wspomnienie Hassana, którym podzielił się na naszej fejsbukowej stronie stało się inspiracją do zrobienia dania absolutnie typowego dla kuchni arabskiej - bobu z labanem i tahini.
>PRZEPIS< Sos Tahini

Sos tahini to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę; do dań głównych z ryb i owoców morza, a także np. polewa się sosem burgery z kafty czy kanapki z chleba arabskiego. Nieodzowny dodatek do falafela i shawarmy.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg

Najwyższej jakości pasta ze zmielonych nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i baba ghanoush. Świetna do ciasteczek, niezbędna do sosu tahini.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 3,5 kg

Pasta Tahini, sporządzona z delikatnie prażonego ziarna sezamowego. Dodatek do hommosu, baba ghanoush, ciasteczek i innych dań.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 400 g

Tahini używana jest do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i pasty z bakłażanów, sosu tahini, do deserów. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi smaczne smarowidło do kanapek, placków czy naleśników.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g

Tahini używana jest do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i pasty z bakłażanów, sosu tahini, do deserów. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi smaczne smarowidło do kanapek, placków czy naleśników.
Tahini pasta sezamowa, Durra 400 g

Pasta tahini z prażonego ziarna sezamowego, o nieco orzechowym smaku. Tahini używana jest do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i pasty z bakłażanów, sosu tahini, do deserów. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi smaczne smarowidło do kanapek, placków czy naleśników.
Tahini pasta sezamowa, Durra 800 g

Pasta tahini z prażonego ziarna sezamowego, o nieco orzechowym smaku. Tahini używana jest do przygotowywania wielu potraw, m.in. jako dodatek do hummusu i pasty z bakłażanów, sosu tahini, do deserów. Wymieszana z miodem lub melasą owocową stanowi smaczne smarowidło do kanapek, placków czy naleśników.
Baba ghanoush (mtebbal), pasta z pieczonego bakłażana, 310 g

Baba ganoush, baba gannoush, baba ghannoush, baba ghannouj lub baba ghannoug (arab. بابا غنوج) Pasta z pieczonych bakłażanów z dodatkiem sezamu. Gotowe danie, które może być doprawione do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą z oliwek. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych
Gotowany bobik na ostro po palestyńsku (Ful, foul medammes), 400 g

Gotowe danie z gotowanego bobiku z dodatkiem cieciorki. Receptura palestyńska - na ostro, z chili.
Gotowany bobik (Foul Medammas), 400 g

Gotowany bobik służący jako baza do przygotowania dań, np. Foul Medammas - podawany na ciepło bób doprawiony oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Neutralna receptura.
Falafel – mieszanka, 200 g

Mieszanka gotowa do przygotowania pysznych kotlecików z cieciorki.
Ajvar łagodny, 350 g

Doskonała pasta paprykowo warzywna. Słoiczek o wadze netto 350 g.
Falafel - mieszanka. 2 x 175 gr + gratis

Mieszanka gotowa do przygotowania pysznych kotlecików z cieciorki. Pakiet składający się z dwóch opakowań mieszanki a 175 g + mała forma do robienia falafela.
Gotowany bobik po libańsku (Ful, Foul Medammas), 400 g

Gotowe danie z gotowanego bobiku z dodatkiem cieciorki. Receptura libańska - doprawiana łagodnie.
Okra w sosie pomidorowym, 300 g

W tym daniu gotowym okra jest w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku, oleju słonecznikowego i przypraw.
Gotowany bobik z cieciorką (Ful, Foul Medammas), 400 g

Gotowe danie do podawania na ciepło. Doskonałe, sycące danie. Często podawane na śniadanie z sałatką z pomidorów, oliwą.
Ajvar łagodny 680 g

Doskonała łagodna pasta paprykowo-warzywna. maczny dodatek do kanapek, zapiekanek, do zimnych mięs i wędlin.
Ajvar pikantny 680 g

Doskonała pasta paprykowo-warzywna. Pikantna, z zawartością papryczek peperoni. Smaczny dodatek do kanapek, zapiekanek, do zimnych mięs i wędlin.
Biały ser warkocz 40% tł., 1200 g

Biały ser półtwardy w postaci warkocza, w delikatnej zalewie solankowej. Zawartość tłuszczu 40%. 500 g odsączonego sera w puszce.
Gotowany bobik z chili (Ful, Foul Medammas), 400 g

Gotowe danie z gotowanego bobiku, na ostro, z dodatkiem chili.
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr

Przyprawa w krajach arabskich dodawana do wielu potraw, ale używana również jako dodatek do pieczywa arabskiego (np. z oliwą lub masłem). Mieszkanka ziołowa na bazie tymianku i sezamu.
Gotowany bobik receptura syryjska z kuminem (Ful, Foul Medammas), 400 g

Gotowany bobik wg receptury syryjskiej, z dodatkiem kuminu. Baza do przygotowania dań, np. Foul Medammas - podawany na ciepło bób doprawiony oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem.
Cieciorka gotowana, puszka 800 g

Ciecierzyca, groch włoski, gotowana, w puszce 800 g. Doskonała baza do dań, np. do falafela - kotlecików z cieciorki.
Cieciorka gotowana, puszka 400 g

Ciecierzyca, groch włoski, gotowana, w puszce 400 g. Doskonała baza do dań, np. do falafela - kotlecików z cieciorki.
Zatar (Zaatar) , 75g

Zaatar - mieszanka śniadaniowa składająca się z tymianku, sumaku, kuminu, sezamu i soli.
Ciasto youfka (yufka, jufka) w płatach, baza do dań, 500 g

Cienkie płaty ciasta do przygotowania bliskowschodnich i tureckich dań. W opakowaniu 3 duże okrągłe płaty o średnicy 60-65 cm. Produkt świeży dostępny w każdy wtorek, wysyłka w środę lub w czwartek, polecamy kurierem.
Ciasto fillo, filo, phylo, baza do dań, 480 g

Bardzo cienkie płaty ciasta będące bazą i składnikiem wielu dań w kuchni bliskowschodniej. Przekładane orzechami, pistacjami, serami - jeden składnik pozwalający na przygotowanie wielu odmian pysznych dań i deserów. Przechowywanie w warunkach chłodniczych. Produkt świeży dostępny w każdy wtorek, wysyłka w środę lub w czwartek, polecamy kurierem.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 500 gr

Mieszkanka na bazie tymianku z dodatkiem prażonego sezamu, prażonej przenicy, oleju słonecznikowego, sumaku, soli. Zaatar w tej mieszance jest dostkonały do bezpośredniego spożycia, np. z oliwą.
Kyszyk, Keshek 454 g

Kyszyk, Keszek - danie z kaszy bourgoul (burgol).
Sposób przygotowania w opisie produktu.
Ciasto youfka (yufka) trójkątna, baza Sigara Böreği, 360 g

Cienkie płaty ciasta do przygotowania bliskowschodnich dań. W opakowaniu 24 duże trójkątne płaty o przekątnej 28 cm. Produkt świeży dostępny w każdy wtorek, wysyłka w środę lub w czwartek, polecamy kurierem.
Hazir Sigara Böreği, Öz Yufka 400 g

Börek - tureckie pierożki w kształce cygar z ciasta filo nadziewane miękkim białym serem z pietruszką i pieprzem. Produkt gotowy do smażenia w głebokim tłuszczu.
Baba ghanoush (mtebbal) 175 g

Baba ghanoush, baba gannoush, baba ghannoush, baba ghannouj lub baba ghannoug (arab. بابا غنوج) Pasta z pieczonych bakłażanów z dodatkiem sezamu. Gotowe danie, które może być doprawione do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą z oliwek. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych.
Makdous, makdus - bakłażany nadziewane orzechami z papryką, 550 g

Makdous - bakłażany nadziewane orzechami z papryką. Przygotowane wedle receptury libańskiej, bakłażany miękkie i soczyste o lekko kwaskowym smaku nadziewane orzechami włoskimi i lekko ostrą czerwoną papryką. Konserwowane w oleju słonecznikowym.
Olej z czarnuszki Ibn-i-Sina, 250 ml

Olej z czarnuszki. 100% czysty, tłoczony na zimno. Bez dodatków chemicznych i konserwujących. Produkt niemieckiego producenta, wyprodukowany wg oryginalnej egipskiej procedury z zachowaniem wysokich europejskich standardów.
Nigella Sativa (znana jako czarny kminek egipski lub czarnuszka) nazywana jest "złotem faraonów". Od wieków wykorzystywana ze względu na szerokie właściwości lecznicze. Szczegóły w opisie produktu.
Ajvar pikantny, 350 g

Doskonała pasta paprykowo warzywna. Słoiczek o wadze netto 350 g.
Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g

Gotowany bób służący jako baza do przygotowania dań, np. Foul Medammas - podawany na ciepło bób doprawiony oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Receptura egipska z dodatkiem kminu rzymskiego imbiru i chilli.
Makdous, makdus - bakłażany nadziewane orzechami z papryką, 2,6 kg

Makdous - malutkie bakłażany nadziewane orzechami włoskimi z papryką i czosnkiem, w zalewie z oleju roślinnego. Przekąska typowo arabska.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr

Mieszkanka na bazie tymianku z dodatkiem prażonego sezamu, prażonej pszenicy, oleju słonecznikowego, sumaku, soli. Zaatar w tej mieszance jest doskonały do bezpośredniego spożycia, np. z oliwą.
Sardynki na ostro w oleju roślinnym, Yacout, 125 g

Konserwa rybna, sardynki na ostro w oleju roślinnym.
Skład: Sardynki, olej roślinny, przyprawy, sól
Puszka 125 g netto, 90 g produkt odsączony
Faszerowane ryżem liście winogron (dolma), 1,8 kg

Liście winogron faszerowane ryżem z przyprawami. Gotowe danie. Puszka dla gastronomii, na większe spotkanie.
Faszerowane liście winogron (dolma), 400 g

Tradycyjne dnie - liście winogron faszerowane ryżem z przyprawami.
Papryka faszerowana ryżem (mahshy), 350 g

Gotowe danie. Papryka nadziewana ryżem z warzywami i przyprawami.
Salami z indyka w plastrach, 200 g

Salami z indyka w plastrach, w opakowaniu hermetycznym. Produkt halal.
Kiełbasa z indyka, mielonka, 400 g, Aladin

Kiełbasa drobiowa z mięsa indyka. Produkt halal w opakowaniu hermetycznym. Na kanapki, jako przekąska.
Kiełbasa z indyka i kurczaka, mielonka, 400 g, Baktat

Kiełbasa drobiowa z mięsa indyka. Produkt halal w opakowaniu hermetycznym. Na kanapki, jako przekąska.
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g

Bogata mieszkanka na sposób syryjski z Alppo, na bazie tymianku z dodatkiem kolendry, sezamu, kopru włoskiego, anyżu, sumaku, orzechów i nasion słonecznika.
Gotowany bobik (Foul Medammas), 400 g Durra

Gotowany bobik służący jako baza do przygotowania dań, np. Foul Medammas - podawany na ciepło bób doprawiony oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Neutralna receptura, produkt uznanej firmy Durra
Baba ghanoush, pasta z pieczonego bakłażana, 370 g Durra

Baba ganoush (arab. بابا غنوج) Pasta z pieczonych bakłażanów z dodatkiem tahini. Gotowe danie, które może być doprawione do smaku sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą z oliwek. Uznana firma Durra gwarantuje najlepszą jakość produktu.
Papryczki konserwowe, pikle paprykowe, 600g

Pyszne papryczki lekko ostre w zalewie konserwowej lekko kwaśnej.
Zatar (Zaatar) Nabulsi, receptura palestyńska, 400 g

Zaatar - mieszkanka ziół na sposób palestyński, na bazie tymianku z dodatkiem sumaku, sezamu, palonej pszenicy, soli.
Makdous, makdus - bakłażany nadziewane orzechami z papryką, 900 g

Makdous - bakłażany nadziewane orzechami z papryką. Przygotowane wedle receptury libańskiej, bakłażany miękkie i soczyste o lekko kwaskowym smaku nadziewane orzechami włoskimi i lekko ostrą czerwoną papryką. Konserwowane w oleju słonecznikowym.
Dip z ostrej czerwonej papryki z nasionkami, Durra 360 g

Dip ze zmiażdżonej ostrej papryki czerwonej z ziarenkami.
Salami z indyka i wołowiny, 400 g SUNTAT

Salami z indyka i mięsa wołowego, wędzone. Produkt halal.
Serca karczochów w zalewie lekko słonej, 600g netto

Konserwowane serca karczochów w słono-kwaśnej zalewie.
Ser Shanklish (szanklisz, chenklich, shinklish), 200 g

Kulki białego sera Shanklish otoczone w mieszance przypraw. Aromatyczny ser doskonały do kanapki lub jeszcze lepszy do sałatki z pomidorem, cebulą i oliwą.
Labneh - kulki serowe z papryką, w oliwie, 640 g

Kule z białego delikatnego sera wytworzonego z jogurtu, z dodatkiem płatków papryki, zanurzone w oliwie.
Labneh - kulki serowe z miętą w oliwie, 640 g

Kule z białego delikatnego sera wytworzonego z jogurtu, z dodatkiem mięty, zanurzone w oliwie.
Musaka, danie gotowe, 400 g

Musaka, tradycyjne warzywne danie śródziemnomorskie. Produkt gotowy do zjedzenia.
Opinie o produkcie (0)
