





Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

- Gotowany bobik po egipsku (Ful, Foul Medammas), 400 g
- Miseczka gliniana do zapiekania
- Żelatyna wołowa, biała 50 g
- Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
- Ryż egipski biały, 0,9 kg
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda różana, 500 ml
- Urządzenie - forma do przygotowania falafela 5 cm, kartonik
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 500 g
- Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
Szanowni Klienci, obecnie utrudniony jest z nami kontakt telefoniczny.
Proszę o przesyłanie maila lub sms.
Czas realizacji zamówień może ulec wydłużeniu o kilka dni.
Za utrudnienia przepraszamy!
12 x Woda różana, 500 ml





Opis
Woda różana, 500 ml
Ujmująco pachnąca woda różana to aromatyczny dodatek do napojów serwowanych na ciepło i na zimno. W chłodne jesienno-zimowe dni kilka kropli wody dodanych do herbaty lub kawy przypomni zapachy lata. W upalne popołudnia woda różana dodana do wody z lodem smacznie ukoi pragnienie.
Woda różana to także doskonały dodatek do ciast, ponczu, deserów i oczywiście dań kuchni orientalnej.
Opakowanie: butelka 500ml.
Skład : woda, esencja różana.
Wodę różaną produkuje się z kwiatów róży damasceńskiej (rosa damascena - mieszaniec róży francuskiej i róży piżmowej). Sady różane zakładane sa zazwyczaj na stokach gór w Syrii, Jordanii i w Iranie. Zbiory kwiatów rozpoczynają się z początkiem kwietnia i trwają do połowy maja. Kwiaty zrywane są wczesnym rankiem lub wieczorem natychmiast po rozwinięciu się kwiatu. Kwiaty zbierane sa do koszy wykonanych z włókien palmowych wyłożonych tkaniną bawełnianą z zachowaniem szczególnej ostrożności, żeby kwiat nie uległ zgnieceniu lub zaparzeniu. Zebran płatki są dostarczane jak najszybciej do wytwórni, gdzie trafiają do miedzianych niewielkich naczyń z wodą umieszczonych na piecu. Nad naczyniami instalowane są skraplacze wykonane z miedzi. Długotrwałe i powolne orzewanie naczyń powoduje że cząsteczki pary oraz wonne olejki aromatyczne zawarte w kwaitach skraplają sie w długich miedzianych rurkach kondesatora. W naczyniu zbiera sie mieszanina olejku różanego i wody.
Destylat odstawia się na 40 dni aż nabierze klarowności. Na jego powierzchni zbiera się olejek różany który się zlewa do osobnego naczynia. Po czym destylat przechowuje się w glinianych naczyniach przypominających pękate amfory. Po trzech miesiącach woda różana jest gotowa. Ma wiele zalet i zastosowań poza kulinarnych. Np. w kosmetyce do pielęgnacji skóry.