Bez CURRY nie podjadaj
Bez CURRY nie podjadaj

Curry jest świetną przyprawą, nie tylko do dań kuchni indyjskiej. Jest również wykorzystywana w kuchni arabskiej, nadając potrawom aromatyczny zapach oraz żółtą barwę. Curry dodaje się do przyprawiania dań z ryżu, mięsnych oraz jako dodatek do sosów. Ponadto curry można wykorzystać do przyprawiania zup oraz sałatek. Jeśli chcesz uzyskać najlepsze efekty ze stosowania proszku curry w kuchni, pamiętaj o kilku zaleceniach dotyczących jego stosowania.

Wymieszaj curry z płynem
Najlepsze rezultaty daje curry w proszku, jeśli przed dodaniem do potrawy zmieszasz je z płynem. Płyn pozwala na pełne nasycenie potrawy smakiem przyprawy, z której składa się curry. Możesz użyć również jogurt, mleko kokosowe lub bulion.

Gotuj na wolnym ogniu potrawy zawierające proszek curry
Curry nie jest najlepszym dodatkiem do tzw. szybkiej kuchni. Przeznaczony jest do wolniejszego gotowania, w którym przyprawy uwalniają swój smak przez dłuższy czas. 

Pamiętaj, że curry to nie wszystko, czego potrzebujesz
Wysokiej jakości curry doda do posiłku wiele smaków kuchni indyjskiej i karaibskiej; Jednak nie jest to jedyny składnik smakowy, którego będziesz potrzebować. Curry działa tylko wtedy, gdy ma mocne wsparcie składające się z innych ważnych smaków, takich jak cebula i czosnek. Duszenie cebuli i czosnku w ghee, maśle lub oleju przed dodaniem mięsa i proszku curry jest ważną techniką podczas pracy z curry.

Sprawdź listę składników w proszku curry
Większość proszków curry zawiera kurkumę. Jest to przyprawa odpowiedzialna za jasnożółty kolor curry. Niektóre curry zawierają znacznie więcej kurkumy niż jakakolwiek innych przypraw. Problem polega na tym, że kurkuma nie ma intensywnego smaku, który jest w rzeczywistości bardzo łagodny. Curry w proszku z dużą zawartością kurkumy może być raczej mdłe. Jeśli chcesz mieć aromatyczną mieszankę przypraw, poszukaj curry, które nie zawiera kurkumy jako pierwszego składnika.

Nie przesadzaj z curry
W przypadku proszków curry, które nie zawierają tak dużej ilości kurkumy, możesz ulec pokusie, aby dodać więcej, aby uzyskać jasnożółty kolor, ale może to prowadzić do dodania zbyt dużej ilości innych przypraw do potrawy. Zbyt dużo curry może spowodować, że danie będzie ostre, gorzkie i prawdopodobnie niejadalne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl