Semolina drobna (Smeed), 0,9 kg
Semolina, drobnoziarnista mąka (zwana niekiedy kaszką) otrzymywana z pszenicy twardej (durum).
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Sambousek - arabskie pierożki
Sambousek to małe pierożki serwowane jako mezze (przystawka) lub przekąska. Wypełnione mielonym mięsem (w krajach arabskich zwykle wołowiną lub baraniną), ale mogą być wypełnione szpinakiem, fetą lub innym serem. Prezentujemy przepis pierożki z dwoma rodzajami nadzienia: mięso z pieczarkami i orzechami włoskimi oraz z mloukhieh (świetny zamiennik szpinaku).
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
Ogórki konserwowane tzw. syryjskie, Khater, 2800 g
Ogórki konserwowane, w zalewie słono-kwaśnej. Charakterystyczna arabska kiszonka. Dodatek do dań, przystawka.
Dostępność: dostępny
Mieszanka orzechów i pestek, extra nuts 300 g
Oryginalna libańska mieszkanka orzechów i pestek z przyprawami, premium w wygodnej puszce.
Dostępność: dostępny
Świeże ciasteczka mamoul (maamoul, mamul) z nadzieniem z pistacji, ok. 700 g
Tradycyjne arabskie kruche ciasteczka nadziewane masą z orzechów pistacjowych. Kruche ciastka z wilgotnym, pistacjowym wnętrzem. Wyrób świeży prosto z arabskiej cukierni. Każde ciasteczko pakowane w bibułę woskowaną. Świetna i smaczna przekąska do pracy lub szkoły.
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Bułeczki z melasą i mahlep
Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem melasy z morwy i przyprawy mahlep. Na wierzchu oczywiście sezam :) Poza tym w bułkach wylądowały ziarna słonecznika i nieco otrąb pszennych. Smak takiego pieczywa, z orientalnym dodatkiem, jest bardzo oryginalny. Warto wypróbować.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
Daktyle tunezyjskie świeże na gałązkach, 500 g
Świeże, aromatyczne daktyle odmiany Deglet Nour prosto z Tunezji. Miękkie i soczyste, średnio słodkie. Na gałązkach. Pyszna, zdrowa przekąska. Doskonały dodatek do deserów i ciast.
Zastrzyk energii. Bez środków konserwujących.
Dostępność: dostępny
Czarne oliwki Marmarabirlik, Super, 0,5 kg
Czarne oliwki z sadów Gemlik z pestką. Bez środków konserwujących. 261-290 szt. na kilogram. Opakowanie 0,5 kg
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Smażony ser halloumi
Ser należy smażyć w ostatniej chwili i serwować gorący prosto z patelni. Przyjemnie słony, trochę podobny do dojrzałej mozzarelli, smażony ser halloumi najlepiej smakuje w najprostrzej postaci - z kilkoma plasterkami pomidora. Smażony ser halloumi nadaje się na przekąskę albo na kolację.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Bułeczki drożdżowe z przyprawą kaak
Ka'ak to tradycyjne ciasto bliskowschodnie ("ka'ak" to po arabsku "ciasto"), które występuje w kilku odmianach - są paluchy kaak, oponki kaak czy takie niewielki kuleczki. Te ciasteczka z ciasta drożdżowego są bardzo popularne w czasie Ramadanu ale i na codzień zajadane z apetytem, przez dorosłych (do herbaty) i dzieci (do kubka mleka).
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł