Faszerowane liście winogron (dolma, jebra, yaprak), 280 g

Tradycyjne dnie - liście winogron faszerowane ryżem z przyprawami.
Dostępność: dostępny
Świeże ciasteczka mamoul (maamoul, maamul) z nadzieniem z orzechów włoskich, 450 g

Tradycyjne arabskie kruche ciasteczka nadziewane masą z orzechów włoskich. Wyrób świeży prosto z arabskiej cukierni.
Dostępność: dostępny
Biały miękki ser śniadaniowy 60%, YAYLA, 1500 g

Biały ser miękki, w delikatnej zalewie solankowej. Zawartość tłuszczu 60%.
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Fatayer nadziewane zielonym

Fatayer (فطاير) to trójkąty z delikatnego ciasta drożdżowego nadziewane np. szpinakiem. Istnieją również wersje fatayer nadziewane serem lub mięsem. Fatayer jest daniem dobrze znanym na Bliskim Wschodzie. Fatayer jest podawany jako mezze, jako przekąska.
Dostępność: Smacznego :)
Kyszyk, Keshek 454 g

Kyszyk, Keszek - danie z kaszy bourgoul (burgol).
Sposób przygotowania w opisie produktu.
Dostępność: dostępny
Czarnuszka, 50 g

Przyprawa w kuchni bliskowschodniej używana do przyprawiania białych serów, dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych.
Dostępność: dostępny
Garam Masala, 50 g

Orientalna mieszanka przyprawowa, nieodzowny składnik kuchni wedyjskiej. W skład mieszanki wchodzą osobno prażone i razem mielone składniki: kolendra, kozieradka, kumin, gorczyca, goździki, pieprz, anyż, imbir, czosnek. W zależności od regionu sporządzania mieszanki oraz osobistego smaku proporcje składników w mieszance się różnią. Zazwyczaj dodawana pod koniec gotowania. Nadaje się np. do dań z ryżu.
Dostępność: dostępny
Przyprawa marokańska, mieszanka, 50 g

Marokańska mieszanka aromatycznych przypraw, nadająca charakterystyczny smak.
Dostępność: dostępny
Majeranek suszony, 30 g

Majeranek, popularne zioło pasuje do warzyw, między innymi do kapusty, ziemniaków i fasoli. Świetnie smakuje w zupach, sosach na bazie pomidorów, zapiekankach i pasztetach. Dodawany jest do pieczonych mięs czy potraw z mięsa mielonego.
Dostępność: dostępny
Hommos, humus tahina (Msabahha), 380 g

Pasta z cieciorki z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Przepis na przygotowanie pysznej pasty w produktach powiązanych
Dostępność: dostępny
Zatar (Zaatar) Nabulsi, receptura palestyńska, 400 g

Zaatar - mieszkanka ziół na sposób palestyński, na bazie tymianku z dodatkiem sumaku, sezamu, palonej pszenicy, soli.
Dostępność: dostępny