
Początki kuchni arabskiej związane są z wędrownym trybem życia ludzi pustyni. Te same zwierzęta, które dawały mleko i służyły do transportu, były źródłem mięsa. Do mięsa dodawano to, co akurat przewoziły w jukach: ciecierzycę, fasolę, soczewicę, kaszę, suszone owoce - chyba, że można było kupić coś swieżego na postoju. A ponieważ większość karawan przewoziła przyprawy, jedzenie nie było mdłe.
Wczesna kuchnia arabska nie była specjalnie urozmaicona. Zmieniło się to dopiero wtedy, gdy wyznawcy Proroka osiedlili się na żyznych ziemiach, np. w dorzeczu Nilu i Eufratu. Zaczęli uprawiać zboże i warzywa, hodować drób.
Współcześnie kuchnię krajów arabskich cechuje zarówno zasadnicze podobieństwo - opierające się na wspólnym zasobie podstawowych składników, pokrewieństwie dań i metod przyrządzania potraw - jak i cudowna różnorodność wynikająca z odmienności stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów, niezliczonych wariantów i urozmaiceń. Łatwo można znaleźć także przypadki oddziaływania kuchni potęg kolonialnych, zwłaszcza Anglii i Francji, które zdominowały państwa arabskie po upadku imperium osmańskiego.
Ponieważ państwa arabskie powstały i zostały rozgraniczone stosunkowo niedawno - po pierwszej wojnie światowej, a nawet później - smaki i potrawy nie zawsze trzymają się granic państwowych.
Dobre jedzenie podróżuje bez paszportu!
Poniżej znajdą Państwo przepisy na dania kuchni arabskiej. Nasze ulubione dania. Te, które szczególnie chcemy polecić, które jadamy na codzień i które polubili nasi goście. Wszystkie przezentowane poniżej potrawy są (lub mogą być) daniami wegetariańskimi.
Zapraszamy do wypróbowania przepisów, lub tylko zaczerpnięcia inspiracji, i poszukiwania nowych arabskich smaków i aromatów!
WSZYSTKIE PRZEPISY
Mnezele - lekkie danie na bazie cukini
Börek - ciasto jufka z nadzieniem
Herbata po beduińsku - Beduin tea
Kofta aromatyczna na chlebkach pita
Jajecznica po arabsku na kiełbaskach sojok (sucuk, sujuk)
Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią
Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku
Foul mdammas. Z sałatką lub innymi dodatkami
Ajran - jogurtowy napój
Arabskie sushi
Baba ghanouge, inaczej mtebbal
Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak
Ciasteczka Qatayef
Daktyle smażone na maśle klarowanym czyli niebo w gębie
Grzanki z sałatką z sera shanklish
Herbata po hassańsku
Hommos (Msabaha na sposób damasceński)
Hommos z gotowanej cieciorki
Jogurt z ogórkiem
Kasza burgul z soczewicą i cebulą
Mloukhieh, molokheya, mulukhiya... z kurczakiem
Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem
Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem
Pita, baba ghanough i dodatki
Rożki z ciasta youfka
Sałatka z pieczonego bakłażana z cebulką
Sałatka z pieczonych bakłażanów z pomidorami i cebulą
Sałatka z sera shanklish
Ser halloumi zapiekany w trójkątach z pity
Sfiha - placuszki nieco przypominające pizzę
Smażony kalafior podany na sposób arabski
Smażony ser halloumi
Sos Tahihi
Tabbouleh (tabbule)
Makdousy z fasolki szparagowej
Sambousek - arabskie pierożki
Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)
Ciasteczka pysznie chałwą smakujące
