Przyprawa do steków, biftek, 75 g
Przyprawa do steków. Mieszanka z nutą orientalną do tradycyjnych bifteków czyli steków z mięsa wołowego.
Dostępność: dostępny
Przyprawa Ras el Hannout czerwona (Ras el Hanout), 50 g
Przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tajine.
Dostępność: dostępny
Przyprawa Ras el Hannout żółta (Ras el Hanout), 50 g
Przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczgólnie w Maroku. W skład tej mieszanki, zwanej zółtą, wchodzą m.in. kolendra, kurkuma, kumin, ostra czerwona papryka.
Dostępność: dostępny
Zatar (Zaatar) , 75g
Zaatar - mieszanka śniadaniowa składająca się z tymianku, sumaku, kuminu, sezamu i soli.
Dostępność: dostępny
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
Przyprawa w krajach arabskich dodawana do wielu potraw, ale używana również jako dodatek do pieczywa arabskiego (np. z oliwą lub masłem). Mieszkanka ziołowa na bazie tymianku i sezamu.
Dostępność: dostępny
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 400 g
Bogata mieszkanka na sposób syryjski z Alppo, na bazie tymianku z dodatkiem kolendry, sezamu, kopru włoskiego, anyżu, sumaku, orzechów i nasion słonecznika.
Dostępność: dostępny
Zatar (Zaatar) Nabulsi, receptura palestyńska, 400 g
Zaatar - mieszkanka ziół na sposób palestyński, na bazie tymianku z dodatkiem sumaku, sezamu, palonej pszenicy, soli.
Dostępność: dostępny
Garam Masala, 1000 g
Orientalna mieszanka przyprawowa, nieodzowny składnik kuchni wedyjskiej. W skład mieszanki wchodzą osobno prażone i razem mielone składniki: kolendra, kozieradka, kumin, gorczyca, goździki, pieprz, anyż, imbir, czosnek. W zależności od regionu sporządzania mieszanki oraz osobistego smaku proporcje składników w mieszance się różnią. Zazwyczaj dodawana pod koniec gotowania. Nadaje się np. do dań z ryżu.
Dostępność: dostępny
Garam Masala, 50 g
Orientalna mieszanka przyprawowa, nieodzowny składnik kuchni wedyjskiej. W skład mieszanki wchodzą osobno prażone i razem mielone składniki: kolendra, kozieradka, kumin, gorczyca, goździki, pieprz, anyż, imbir, czosnek. W zależności od regionu sporządzania mieszanki oraz osobistego smaku proporcje składników w mieszance się różnią. Zazwyczaj dodawana pod koniec gotowania. Nadaje się np. do dań z ryżu.
Dostępność: dostępny
Harrisa w proszku, 50 g
Przyprawa o wyrażnie ostrym smaku, mieszanka składająca się z papryczek chilli, czosnku, kolendry, kuminu, papryki i soli.
Dostępność: dostępny
Mięta - całe liście suszone, 50 g
Suszona mięta w całych liściach - zielona, bardzo aromatyczna. Arabowie darzą miętę prawdziwym uwielbieniem i dodają ją do wielu różnorodnych potraw.
Dostępność: dostępny
Mięta - liście suszone, 100g
Suszona mięta - zielona, bardzo aromatyczna. Arabowie darzą miętę prawdziwym uwielbieniem i dodają ją do wielu różnorodnych potraw.
Dostępność: dostępny