>PRZEPIS< Ser halloumi zapiekany w trójkątach z pity
Halloumi to ciekawy ser jest. Pochodzi z Cypru, jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Grecji. Ze względu na wyższą od innych serów temperaturę topnienia świetnie nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania. Dlatego świetnie nadaje się do przygotowania tej ekspresowej, lekkiej przekąski np. na śniadanie.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sernik chałwowy
Sernik dla smakoszy chałwy! Zauroczyła mnie prostota wykonania, a przede wszystkim - dodatek ulubionej chałwy sprawiający, że klasyczny sernik zyskał orientalny charakter.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Smażony kalafior podany na sposób arabski
Smażony kalafior polany sosem tahini stanowi doskonałą przekąskę lub danie na kolację
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Smażony ser halloumi
Ser należy smażyć w ostatniej chwili i serwować gorący prosto z patelni. Przyjemnie słony, trochę podobny do dojrzałej mozzarelli, smażony ser halloumi najlepiej smakuje w najprostrzej postaci - z kilkoma plasterkami pomidora. Smażony ser halloumi nadaje się na przekąskę albo na kolację.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sos Tahini
Sos tahini to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę; do dań głównych z ryb i owoców morza, a także np. polewa się sosem burgery z kafty czy kanapki z chleba arabskiego. Nieodzowny dodatek do falafela i shawarmy.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Wątróbka z kurczaka z cebulką i czosnkiem
Przygotowanie wątróbki wg tego przepisu zajmuje kilkanaście minut. Danie bardzo proste w wykonaniu i ilości składników, ale bardzo smaczne i pożywne. W krajach arabskich, podczas postu czyli Ramadanu, chętnie jedzone na posiłek przed wschodem słońca, ze względu na zawartość żelaza i innych wartości odżywczych.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł