>PRZEPIS< Kasza burgul z soczewicą i cebulą

Danie proste w formie i wykonaniu. Zaskakująco bogaty smak wydobyty z prostych składników. Doskonałe danie jednogarnkowe - zaspokoi apetyty najgłodniejszych. Podana z sosem z jogurtu, ogórków i mięty zachwyci nie tylko wegetarian.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Makdousy z fasolki szparagowej

Ciekawa odmiana popularnej bliskowschodniej przekąski. Fasolka szparagowa i orzechy włoskie - pyszności :)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Mloukhieh, molokheya, mulukhiya... z kurczakiem

Mloukhieh to daleki kuzyn szpinaku. Po łacinie - Corchorus Corchorus L. W kuchni bliskowschodniej (głównie w Egipcie, Libanie, Syrii) bardzo popularna jest potrawa w oparciu o mloukhieh i tak samo się nazywająca. W zależności od kuchni i tradycji mloukhieh ma formę bardziej płynną, niemalże jak zupa lub bardziej stałą.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem

Pyszny warzywny gulasz, dla chętnych z dodatkiem mięsa. Podawany z ryżem jako danie obiadowe, kolacyjne czy przekąska z pitą zachwyci delikatnością smaku.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem

Potrawa po upieczeniu przypominająca nadziewane bułeczki. Jest wiele odmian ouzi - różnią się głównie zawartością, czyli farszem. My lubimy ouzi faszerowane ryżem z mięsem i groszkiem. Prosty przepis, dostępne składniki, nieskomplikowane wykonanie. A jaki efekt! I smak! Warto wypróbować i zakoczyć najbliższych.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Pasta harrisa

Harrisa to pasta chętnie spożywana przez miłośników smaku ostrego. Możesz kupić gotową pastę lub zrobić swoją w domu.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Pita, baba ghanoush i dodatki

Baba ghanough (baba ghanoush, arab. بابا غنوج ) to pasta z pieczonych bakłażanów. A samo słowo "ghanough" w dialekcie syryjskim i libańskim oznacza przekomarzająca(-y) się, zalotna(-y). "Baba" natomiast to - ojciec. (czyt.:baba(g)hanuż)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Placek z jabłkami i orzechami

Ciasto robi się samo. Nie potrzebujemy miksera ani innych wynalazków technologicznych. Drewniana łyżka, foremka, piekarnik. Placek jest zupełnie bez tłuszczu, ze stosunkowo niewielką ilością cukru, co na pewno przypadnie do gustu trzymającym linię. Jest pyszny - pachnie jabłkami, przyprawą do ciasta, bakaliami.... Będzie smaczny przez 2-3 dni.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Rożki z ciasta youfka

Przekąska na zimno, ciepło, obiad - przepis na efektowne danie uniwersalne!
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sałatka z pieczonego bakłażana z cebulką

Bakłażan pieczony z oliwą z czosnkiem urywa nos. Tak pachnie. I jeszcze fajniej smakuje.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sałatka z pieczonych bakłażanów z pomidorami i cebulą

Bakłażan pieczony z oliwą z czosnkiem urywa nos. Tak pachnie. I jeszcze fajniej smakuje. Poniżej przepisy na prostą i szybką sałatkę z pieczonego bakłażana.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sałatka z sera shanklish (szanklisz)

Ser Shanklish jest zwykle spożywany z drobno posiekanymi pomidorami, cebulą, oliwą z oliwek. Taką właśnie sałatkę przygotowaliśmy sobie wczoraj na kolację. Prosto a jednocześnie wykwintnie. Czyli niebo w gębie ;)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
