>PRZEPIS< Ajran - jogurtowy napój
Lubimy ten jogurtowy bliskowschodni napój. Przygotowujemy go z czosnkiem (doskonale leczniczy i zapobiegając na niepewną pogodę;), miętą suszoną i świeżą. Latem dodajemy mniej wody a sporo lodu. Równie świetny jest z utartym ogórkiem zielonym (taka nasza ajranowa wariacja).
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Arabskie sushi
Danie żart. Bo gotowanie nie musi być śmiertelnie poważne. My lubimy się gotowaniem bawić. Nawet jeśli mamy na myśli tylko pomysł na kolację. Albo szybką przekąskę dla przyjaciół. Przecież kuchnia fuzion jest teraz tak modna ;) Więc robimy dziś...: arabskie sushi.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Bułeczki drożdżowe z przyprawą kaak
Ka'ak to tradycyjne ciasto bliskowschodnie ("ka'ak" to po arabsku "ciasto"), które występuje w kilku odmianach - są paluchy kaak, oponki kaak czy takie niewielki kuleczki. Te ciasteczka z ciasta drożdżowego są bardzo popularne w czasie Ramadanu ale i na codzień zajadane z apetytem, przez dorosłych (do herbaty) i dzieci (do kubka mleka).
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ciasteczka Qatayef
Arabskie ciasteczka. Niezwykłe ciasteczka, doskonały deser. Spożywany przez okrągły rok, szczególnie w czasie Ramadanu. Deser przygotowuje się w dwóch etapach - pierwszy to smażenie placuszków, drugi to nadziewanie i podawanie polanych syropem, posypanych orzeszkami.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Daktyle smażone na maśle klarowanym czyli niebo w gębie
Świeże daktyle (tu akurat Pamir z naszego sklepu) smażone na maśle klarowanym.... Cud, miód i... smażone daktyle! Z serkiem pleśniowym i pitą sprawią świetny humor od samego rana. Podane jako deser uświetnią każde kulinarne spotkanie.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Fettusz - sałatka z podpiekanym arabskim chlebem
Fettusz (فتوش, fattusz, fattush) - jedna z najbardziej popularnych sałatek bliskowschodniej kuchni. Jej charakterystycznym składnikiem są kawałki arabskiego chleba, podpieczone na chrupko w piekarniku lub piecu i pocięte lub połamane. Sałata, warzywa, kawałeczki chrupkiego chleba i pyszny sos - fettusz da się lubić :)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Foul mdammas. Danie z bobiku, z sałatką lub innymi dodatkami
Foul mdammas to tradycyjne danie, w krajach arabskich zazwyczaj spożywane na śniadanie. Przygotowywane w domu czy na souqu jest wspaniałym źródłem energii na cały dzień. Proponujemy foul mdammas z sałatką.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Grzanki z sałatką z sera shanklish (szanklisz)
Pyszna sałatka na pysznej grzance. Znakomite połączenie kuchni arabskiej z kuchnią europejską. Prosto i smacznie. Na pewno oryginalnie.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Herbata po arabsku
Nasz ulubiony napój. Duży czajnik gorącej herbaty stoi w kuchni i nęci aromatem. Słodka, aromatyczna, intensywna w smaku i kolorze. Doskonale łagodzi pragnienie. Po kilka szklaneczek wypijają nawet ortodoksyjni przeciwnicy słodzenia herbaty. Nie wysusza, doskonale rozgrzewa i pozytywnie nastraja. Smak i aromat tej herbaty łagodzi obyczaje ;)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Hommos, humus (Msabaha na sposób damasceński)
To pyszne danie przekąskę można przygotować z suszonej cieciorki. Jest jednak praktyczny, znacznie szybszy sposób na przygotowanie porcji hommosu /hummusu/ - wystarczy otworzyć puszkę. No prawie. Danie z puszki wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku czyli... po prostu doprawienia. To nic skomplikowanego.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Hommos, humus z gotowanej cieciorki
Dobry hommos (hummus) musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego, i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)
Hommos można przygotować z suszonej cieciorki lub z cieciorki z puszki. Preferujemy ten pierwszy sposób i taki przepis zamieszczony jest poniżej.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Jogurt z ogórkiem
Jogurt z ogórkiem, danie przypominające nieco naszą mizerię, można jeść bez dodatków jako sałatkę lub chłodnik, można traktować jako dip do maczania chleba lub warzyw albo podawać jako dodatek do ryżu, kanapek czy dań mięsnych. Wszystko zależy od konsystencji przygotowanej potrawy.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł