>PRZEPIS< Sambousek - arabskie pierożki

Sambousek to małe pierożki serwowane jako mezze (przystawka) lub przekąska. Wypełnione mielonym mięsem (w krajach arabskich zwykle wołowiną lub baraniną), ale mogą być wypełnione szpinakiem, fetą lub innym serem. Prezentujemy przepis pierożki z dwoma rodzajami nadzienia: mięso z pieczarkami i orzechami włoskimi oraz z mloukhieh (świetny zamiennik szpinaku).
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Szakszuka głód oszuka

SZAKSZUKA - warzywa, jajka, przyprawy. Nieskomplikowane danie śniadaniowe.
Dostępność: dostępny
>PRZEPIS< Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi

Najprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Thoum (tuom). Krem czosnkowy najlepszy

Sos, krem czosnkowy, od którego jesteśmy uzależnieni. Ma kremową, nieco sztywną konsystencję, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka, do shawarmy. Rozsmarowany na picie lub chlebie jest wspaniałą bazą do charakternej kanapki.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Tysije na śniadanie

Danie śniadaniowe z cieciorki. Na Bliskim Wschodzie często jedzone ze wspólnej miski. Danie świąteczne, dość wykwintne przez dodatek masła i orzechów, często przygotowywane jako zamiennik drogiego mięsa w diecie. Tysije rozgrzewa, łączy przy stole, smakuje wybornie i daje energię na cały dzień!
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Zupa z czerwonej soczewicy. Szorobat adas

Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami

Bardzo lubimy zupę dyniową. Dodatek czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout nadaje tej zupie dyniowej bliskowschodniego charakteru i wzbogaca smak, a grzanki z chleba arabskiego są świetnym dodatkiem, dzięki któremu zupa jest doskonale sycąca.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Basbusa, basboosa, basbousa

Basbusa (بسبوسة) to jeden z najpopularniejszych deserów Bliskiego Wschodu. Słodkie ciasto o charakterystycznej strukurze pochodzącej z semoliny. Polane syropem z nutą esencji różanej lub pomarańczowej jest kwintesencją arabskich słodyczy. Relatywnie niewiele składników, bardzo proste wykonanie. W sam raz na niedzielny podwieczorek :)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ciasteczka chałwowe

Naprawdę prosty przepis, ekspresowy niemalże. Ciasteczka są bardzo kruche, delikatne, pięknie pachną i smacznie smakują chałwą. Świetne do kawy i do kubka mleka. Ciekawostką jest to, że do ich produkcji nie używa się chałwy. Ciasteczka chałwowe są na paście sezamowej - tahini.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki

Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)

Kto lubi dobrze ugotowany ryż? A taki po arabsku, z cieniutkim makaronem to kto lubi? Dzielimy się z Wami sprawdzonym i prościutkim sposobem jak taki pyszny ryż przygotować.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Baba Ghanoush, inaczej mtebbal

Uwielbiam bakłażany. Warzywo, które w nieprzetworzonej postaci jest... ładne. Lśniąca napięta skórka, piękny, głęboki kolor czerni fioletowej. Bakłażan świetnie się komponuje z czosnkiem. Ulubiona potrawa z pieczonego bakłażana to pasta z dodatkiem tahini, czosnku, jogurtu, oliwy to baba ghanoush.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
