>PRZEPIS< Sałatka z pieczonych bakłażanów z pomidorami i cebulą
Bakłażan pieczony z oliwą z czosnkiem urywa nos. Tak pachnie. I jeszcze fajniej smakuje. Poniżej przepisy na prostą i szybką sałatkę z pieczonego bakłażana.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sałatka z pieczonego bakłażana z cebulką
Bakłażan pieczony z oliwą z czosnkiem urywa nos. Tak pachnie. I jeszcze fajniej smakuje.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sos Tahini
Sos tahini to mieszanka pasty sezamowej tahini, naturalnego jogurtu, czosnku i soku z cytryny używana w kuchni arabskiej jako dodatek do niemal każdego dania. Tahini sos podaje się jako dip do smażonego kalafiora lub sos, którym skrapia się sałatkę; do dań głównych z ryb i owoców morza, a także np. polewa się sosem burgery z kafty czy kanapki z chleba arabskiego. Nieodzowny dodatek do falafela i shawarmy.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Jogurt z ogórkiem
Jogurt z ogórkiem, danie przypominające nieco naszą mizerię, można jeść bez dodatków jako sałatkę lub chłodnik, można traktować jako dip do maczania chleba lub warzyw albo podawać jako dodatek do ryżu, kanapek czy dań mięsnych. Wszystko zależy od konsystencji przygotowanej potrawy.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Smażony ser halloumi
Ser należy smażyć w ostatniej chwili i serwować gorący prosto z patelni. Przyjemnie słony, trochę podobny do dojrzałej mozzarelli, smażony ser halloumi najlepiej smakuje w najprostrzej postaci - z kilkoma plasterkami pomidora. Smażony ser halloumi nadaje się na przekąskę albo na kolację.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Bułeczki drożdżowe z przyprawą kaak
Ka'ak to tradycyjne ciasto bliskowschodnie ("ka'ak" to po arabsku "ciasto"), które występuje w kilku odmianach - są paluchy kaak, oponki kaak czy takie niewielki kuleczki. Te ciasteczka z ciasta drożdżowego są bardzo popularne w czasie Ramadanu ale i na codzień zajadane z apetytem, przez dorosłych (do herbaty) i dzieci (do kubka mleka).
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ser halloumi zapiekany w trójkątach z pity
Halloumi to ciekawy ser jest. Pochodzi z Cypru, jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Grecji. Ze względu na wyższą od innych serów temperaturę topnienia świetnie nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania. Dlatego świetnie nadaje się do przygotowania tej ekspresowej, lekkiej przekąski np. na śniadanie.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Foul mdammas. Danie z bobiku, z sałatką lub innymi dodatkami
Foul mdammas to tradycyjne danie, w krajach arabskich zazwyczaj spożywane na śniadanie. Przygotowywane w domu czy na souqu jest wspaniałym źródłem energii na cały dzień. Proponujemy foul mdammas z sałatką.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Smażony kalafior podany na sposób arabski
Smażony kalafior polany sosem tahini stanowi doskonałą przekąskę lub danie na kolację
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Kasza burgul z soczewicą i cebulą
Danie proste w formie i wykonaniu. Zaskakująco bogaty smak wydobyty z prostych składników. Doskonałe danie jednogarnkowe - zaspokoi apetyty najgłodniejszych. Podana z sosem z jogurtu, ogórków i mięty zachwyci nie tylko wegetarian.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Herbata po arabsku
Nasz ulubiony napój. Duży czajnik gorącej herbaty stoi w kuchni i nęci aromatem. Słodka, aromatyczna, intensywna w smaku i kolorze. Doskonale łagodzi pragnienie. Po kilka szklaneczek wypijają nawet ortodoksyjni przeciwnicy słodzenia herbaty. Nie wysusza, doskonale rozgrzewa i pozytywnie nastraja. Smak i aromat tej herbaty łagodzi obyczaje ;)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Pita, baba ghanoush i dodatki
Baba ghanough (baba ghanoush, arab. بابا غنوج ) to pasta z pieczonych bakłażanów. A samo słowo "ghanough" w dialekcie syryjskim i libańskim oznacza przekomarzająca(-y) się, zalotna(-y). "Baba" natomiast to - ojciec. (czyt.:baba(g)hanuż)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł