>PRZEPIS< Bułeczki z serem akawi i pistacjami
Mięciutkie drożdżowe bułeczki, wytrawne w smaku ze słonawym nadzieniem z sera akawi, pistacjami i ziołami.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>Przepis< Ciasto z żytniej mąki z melasą daktylową i jabłkiem
Ciasto z gatunku zdrowych i smacznych. Mąka żytnia, otręby lub płatki owsiane, melasa daktylowa, pistacje. Szybko się robi jeszcze szybciej znika ;) Świetny sposób na zagospodarowanie słodkiej melasy, którą zastępujemy cukier.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Hommos bi tahini - domowa pasta z gotowanej cieciorki z tahini
Najpopularniejsza pasta bliskowschodnia. Niekiedy u nas nazywana humusem. Jedzona przy każdej okazji, zapewne w każdym arabskim domu. Nie wyobrażam sobie głównego posiłku (ale i też często śniadania) bez miseczki hommosu na stole.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
<PRZEPIS> Ciasteczka - arabskie kwiatki
Tak do końca to właściwie nie wiadomo czy te kwiatki, czy pomysł na te ciasteczka pochodzi z krajów arabskich... Ale fakt użytych w przepisie składników pozwala na nazwanie ich właśnie w ten sposób. Bo składniki arabskie są, a jakże.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
<PRZEPIS> Paluchy z ciasta youfka
Nasze dzieci uwielbiają paluchy, które w prosty i szybki sposób można przygotować z gotowego ciasta youfka (yufka). Z nadzieniem lub bez niczego. Kilka składników i trochę czasu na zwijanie ruloników. Można zaprosić dzieciaki do zabawy w gotowanie. Tu nie da się niczego popsuć ;)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec
Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ghraybeh, arabskie maślane ciasteczka
Bardzo kruche, maślane ciasteczka arabskie. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Przybierają różne kształty - od krążków po większe lub mniejsze pierścionki. Charakterystyczny dodatek - orzeszek. Pistacja, pinia, nerkowiec.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami
Bardzo lubimy zupę dyniową. Dodatek czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout nadaje tej zupie dyniowej bliskowschodniego charakteru i wzbogaca smak, a grzanki z chleba arabskiego są świetnym dodatkiem, dzięki któremu zupa jest doskonale sycąca.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Potrawka z kurczaka z zaatarem i warzywami
Za'atar to jeden z najważniejszych składników kuchni arabskie. To również bardzo dobry dodatek do dań gotowanych. Oddaje wyraźny smak tymianku, i orzeźwiającą nutę sumaku. Kurczak z za'atarem to bardzo smaczny pomysł na dość szybkie danie z drobiu - rodzaj potrawki, z dodatkiem warzyw, zapieczone w piekarniku. Po pokrojeniu składników robi się samo ;)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Tysije na śniadanie
Danie śniadaniowe z cieciorki. Na Bliskim Wschodzie często jedzone ze wspólnej miski. Danie świąteczne, dość wykwintne przez dodatek masła i orzechów, często przygotowywane jako zamiennik drogiego mięsa w diecie. Tysije rozgrzewa, łączy przy stole, smakuje wybornie i daje energię na cały dzień!
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Knafeh bsenije czyli kunafa w blaszcce
Nasz ulubiony deser - kunafa (konafa) w blaszce przekładana serem ricotta ze śmietanką. (Smacznym nadzieniem będzie również odsolona mozzarella). Po upieczeniu całość polana została syropem ze słuszną ilością soku z cytryny. Dodatek wody różanej do syropu powoduje, że trudno się oprzeć pięknemu aromatowi tego pieczonego deseru - ciasta.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Dbs bthine - melasa z tahini
Dwa składniki - pasta sezamowa tahini i melasa z owoców. Dbs bthine. Wymieszane tworzą duet idealny. Na grzankę, na placka, do naleśników. Do wyjadania z miseczki łyżeczką lub po prostu paluchem. Nasze dzieci uwielbiają bułę lub rolkę z chleba arabskiego z taką pastą. Słodka, bardzo delikatnie kwaskowa, o sezamowo-orzechowym posmaku. Uzależnia! :)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł