>PRZEPIS< Sambousek - arabskie pierożki
Sambousek to małe pierożki serwowane jako mezze (przystawka) lub przekąska. Wypełnione mielonym mięsem (w krajach arabskich zwykle wołowiną lub baraniną), ale mogą być wypełnione szpinakiem, fetą lub innym serem. Prezentujemy przepis pierożki z dwoma rodzajami nadzienia: mięso z pieczarkami i orzechami włoskimi oraz z mloukhieh (świetny zamiennik szpinaku).
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sałatka z sera shanklish (szanklisz)
Ser Shanklish jest zwykle spożywany z drobno posiekanymi pomidorami, cebulą, oliwą z oliwek. Taką właśnie sałatkę przygotowaliśmy sobie wczoraj na kolację. Prosto a jednocześnie wykwintnie. Czyli niebo w gębie ;)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sałatka z pieczonych bakłażanów z pomidorami i cebulą
Bakłażan pieczony z oliwą z czosnkiem urywa nos. Tak pachnie. I jeszcze fajniej smakuje. Poniżej przepisy na prostą i szybką sałatkę z pieczonego bakłażana.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sałatka z pieczonego bakłażana z cebulką
Bakłażan pieczony z oliwą z czosnkiem urywa nos. Tak pachnie. I jeszcze fajniej smakuje.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Sałatka z awokado, granatem i cytrusami. Niewybuchowa
Sałata z awokado i owocami cytrusowymi. Orzeźwiająca, bardzo wiosenna.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)
Kto lubi dobrze ugotowany ryż? A taki po arabsku, z cieniutkim makaronem to kto lubi? Dzielimy się z Wami sprawdzonym i prościutkim sposobem jak taki pyszny ryż przygotować.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Ryba pod sezamową pierzynką
Ziarno sezamu - bardzo popularny dodatek do dań kuchni bliskowschodniej, świetnie nadaje się również jako podstawowy składnik "pierzynki", którą obkładam rybę lub mięso przed pieczeniem. Tu przepis na rybę pieczoną pod pierzynką z sezamu z dodatkami.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Rożki z ciasta youfka
Przekąska na zimno, ciepło, obiad - przepis na efektowne danie uniwersalne!
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Potrawka z kurczaka z zaatarem i warzywami
Za'atar to jeden z najważniejszych składników kuchni arabskie. To również bardzo dobry dodatek do dań gotowanych. Oddaje wyraźny smak tymianku, i orzeźwiającą nutę sumaku. Kurczak z za'atarem to bardzo smaczny pomysł na dość szybkie danie z drobiu - rodzaj potrawki, z dodatkiem warzyw, zapieczone w piekarniku. Po pokrojeniu składników robi się samo ;)
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Połączenie kuchni europejskiej z arabską, czyli pudding daktylowy!
Pudding sam w sobie kojarzymy raczej z wyspami brytyjskimi... Zazwyczaj podawany jest w postaci ciepłego, rozpływającego się w ustach ciasta z dodatkiem specjalnego sosu i bitej śmietany lub kremu. Sama słodycz!
Łącząc danie typowe dla tego regionu z daktylami, które są bardzo popularne w kuchni arabskiej możemy wyczarować cudowny deser!
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Placek z jabłkami i orzechami
Ciasto robi się samo. Nie potrzebujemy miksera ani innych wynalazków technologicznych. Drewniana łyżka, foremka, piekarnik. Placek jest zupełnie bez tłuszczu, ze stosunkowo niewielką ilością cukru, co na pewno przypadnie do gustu trzymającym linię. Jest pyszny - pachnie jabłkami, przyprawą do ciasta, bakaliami.... Będzie smaczny przez 2-3 dni.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł
>PRZEPIS< Pita, nasz chleb codzienny
Domowa pita świetnie zastępuje tradycyjne pieczywo, ale też i sztućce ;) Hummus, labneh z miętą, baba gannoush nabierane z miseczki kawałkiem pity.... Mmmniam.
Dostępność: Smacznego :)
0,01 zł