

- Woda różana, 500 ml
- Melasa, syrop z granatów. Grenadine Molases, 250 ml
- Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
- Ciasto knafeh (kadayif), baza do dań, 400 g
- Mariamija (mariamije) 50g
- Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml
- Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
- Łubin słodki, 0,9 kg
- Sumak, 75 g
- Napój z guawy, 250 ml
Dobre jedzenie podróżuje bez paszportu!
Poniżej znajdą Państwo przepisy na dania kuchni arabskiej, lub kuchnią arabską zainspirowane. Nasze ulubione dania. Te, które szczególnie chcemy polecić, które jadamy na codzień i które polubili nasi goście. Prawie wszystkie przezentowane poniżej potrawy są (lub mogą być) daniami wegetariańskimi. Przepisów będzie przybywać. Ponieważ lubimy bawić się gotowaniem i nie jesteśmy w tym naszym gotowaniu ortodoksyjni, może się zdarzyć przepisy przez nas proponowane mogą różnić się nieco od tych oryginalnych, które znacie z różnych źródeł. Dodatkowo - kuchnia arabska to przecież kuchnia kilku, kilkunastu krajów i narodowości. Również z tego faktu wynika różnorodność. I bardzo dobrze.
Zapraszamy do wypróbowania przepisów, lub tylko zaczerpnięcia inspiracji i poszukiwania nowych arabskich smaków i aromatów!
Z uwagą przeczytamy każdą opinię do przepisu. Chętnie wypróbujemy i umieścimy przepis, którym chcielibyście się podzielić z nami i innymi miłośnikami arabskich smaków i aromatów.
Uczmy się od siebie. Cieszmy gotowaniem. Dzielmy się ulubionymi arabskimi smakami i aromatami:)
<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec

Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser.
Dostępność: Smacznego :)
<PRZEPIS> Ciasteczka - arabskie kwiatki

Tak do końca to właściwie nie wiadomo czy te kwiatki, czy pomysł na te ciasteczka pochodzi z krajów arabskich... Ale fakt użytych w przepisie składników pozwala na nazwanie ich właśnie w ten sposób. Bo składniki arabskie są, a jakże.
Dostępność: Smacznego :)
<PRZEPIS> Paluchy z ciasta youfka

Nasze dzieci uwielbiają paluchy, które w prosty i szybki sposób można przygotować z gotowego ciasta youfka (yufka). Z nadzieniem lub bez niczego. Kilka składników i trochę czasu na zwijanie ruloników. Można zaprosić dzieciaki do zabawy w gotowanie. Tu nie da się niczego popsuć ;)
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Śniadanie po arabsku - proste i pyszne

Prostota i smak krajów arabskich w kilku miseczkach. Śniadanie na bazie chleba, jogurtu i przypraw - mięty, zaataru, tymianku dzikiego. Herbata dopełnia całości. W sam raz na nieśpieszny posiłek.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Zapiekanka po arabsku na szybko w chlebie pita

Są chwile, gdy jeść się chce coś smacznego i oryginalnego, a nie ma czasu ani chęci, by w kuchni zbyt długo przesiadywać. Wówczas zapiekanka na szybko w chlebie arabskim sprawdzi się doskonale.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Börek - ciasto jufka z nadzieniem

Börek ze szpinakiem i serem. Börek to rodzaj wypieku, który może przybierać przeróżne formy i który szczególnie łatwo i szybko przygotujemy, gdy wykorzystamy gotowe ciasto jufka.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Bułeczki z melasą i mahlep

Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem melasy z morwy i przyprawy mahlep. Na wierzchu oczywiście sezam :) Poza tym w bułkach wylądowały ziarna słonecznika i nieco otrąb pszennych. Smak takiego pieczywa, z orientalnym dodatkiem, jest bardzo oryginalny. Warto wypróbować.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Bułeczki z serem akawi i pistacjami

Mięciutkie drożdżowe bułeczki, wytrawne w smaku ze słonawym nadzieniem z sera akawi, pistacjami i ziołami.
Dostępność: Smacznego :)
>Przepis< Ciasto z żytniej mąki z melasą daktylową i jabłkiem

Ciasto z gatunku zdrowych i smacznych. Mąka żytnia, otręby lub płatki owsiane, melasa daktylowa, pistacje. Szybko się robi jeszcze szybciej znika ;) Świetny sposób na zagospodarowanie słodkiej melasy, którą zastępujemy cukier.
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Dbs bthine - melasa z tahini

Dwa składniki - pasta sezamowa tahini i melasa z owoców. Dbs bthine. Wymieszane tworzą duet idealny. Na grzankę, na placka, do naleśników. Do wyjadania z miseczki łyżeczką lub po prostu paluchem. Nasze dzieci uwielbiają bułę lub rolkę z chleba arabskiego z taką pastą. Słodka, bardzo delikatnie kwaskowa, o sezamowo-orzechowym posmaku. Uzależnia! :)
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Fatayer bi żybne. Pieczone placuszki z serem

Fatayer bi żybne. Czyli placuszki z ciasta drożdżowego, łódeczkowe w kształcie, nadziewane serem i pietruszką. Procedura przygotowania jest prosta, choć wymaga nieco zabawy. Efekt jest interesujący i bardzo smaczny
Dostępność: Smacznego :)
>PRZEPIS< Fatayer nadziewane zielonym

Fatayer (فطاير) to trójkąty z delikatnego ciasta drożdżowego nadziewane np. szpinakiem. Istnieją również wersje fatayer nadziewane serem lub mięsem. Fatayer jest daniem dobrze znanym na Bliskim Wschodzie. Fatayer jest podawany jako mezze, jako przekąska.
Dostępność: Smacznego :)
