Zarejestruj się i...
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate
Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Pestki melona super prażone Al-Samir, 300 g
Pestki melona super prażone Al-Samir, 300 g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
Labneh - kulki serowe w oliwie, 640 g
35,90 zł 31,90 zł
szt.
Konfitura z czarnej morwy damasceńskiej, Durra 430 g
Konfitura z czarnej morwy damasceńskiej, Durra 430 g
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Świeże daktyle Pamir, 550 g
Świeże daktyle Pamir, 550 g
23,90 zł 22,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
19,90 zł 16,90 zł
szt.
Konfitura różana, 430 g
Konfitura różana, 430 g
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Pestki dyni prażone Al-Samir, 300 g
Pestki dyni prażone Al-Samir, 300 g
18,90 zł 14,90 zł
szt.
Daktyle suszone tunezyjskie Salammbo, 200 g
Daktyle suszone tunezyjskie Salammbo, 200 g
6,90 zł 5,40 zł
szt.
Woda różana, 500 ml
Woda różana, 500 ml
14,90 zł 11,90 zł
szt.

Szanowni Klienci, obecnie utrudniony jest z nami kontakt telefoniczny.

Proszę o przesyłanie maila lub sms.

Czas realizacji zamówień może ulec wydłużeniu o kilka dni.

Za utrudnienia przepraszamy!

Dobre jedzenie podróżuje bez paszportu!

Poniżej znajdą Państwo przepisy na dania kuchni arabskiej, lub kuchnią arabską zainspirowane. Nasze ulubione dania. Te, które szczególnie chcemy polecić, które jadamy na codzień i które polubili nasi goście. Prawie wszystkie przezentowane poniżej potrawy są (lub mogą być) daniami wegetariańskimi. Przepisów będzie przybywać. Ponieważ lubimy bawić się gotowaniem i nie jesteśmy w tym naszym gotowaniu ortodoksyjni, może się zdarzyć przepisy przez nas proponowane mogą różnić się nieco od tych oryginalnych, które znacie z różnych źródeł. Dodatkowo - kuchnia arabska to przecież kuchnia kilku, kilkunastu krajów i narodowości. Również z tego faktu wynika różnorodność. I bardzo dobrze.

Zapraszamy do wypróbowania przepisów, lub tylko zaczerpnięcia inspiracji i poszukiwania nowych arabskich smaków i aromatów!

Z uwagą przeczytamy każdą opinię do przepisu. Chętnie wypróbujemy i umieścimy przepis, którym chcielibyście się podzielić z nami i innymi miłośnikami arabskich smaków i aromatów. 

Uczmy się od siebie. Cieszmy gotowaniem. Dzielmy się ulubionymi arabskimi smakami i aromatami:)    

przepisy na dania arabskie od arabskie.pl

<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec

<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec
<PRZEPIS> Chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec

Chlebek tahini. Na podwieczorek, na niedzielne śniadanie, na ramadanowy deser. 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

<PRZEPIS> Ciasteczka - arabskie kwiatki

<PRZEPIS> Ciasteczka - arabskie kwiatki
<PRZEPIS> Ciasteczka - arabskie kwiatki

Tak do końca to właściwie nie wiadomo czy te kwiatki, czy pomysł na te ciasteczka pochodzi z krajów arabskich... Ale fakt użytych w przepisie składników pozwala na nazwanie ich właśnie w ten sposób. Bo składniki arabskie są, a jakże.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

<PRZEPIS> Paluchy z ciasta youfka

<PRZEPIS> Paluchy z ciasta youfka
<PRZEPIS> Paluchy z ciasta youfka

Nasze dzieci uwielbiają paluchy, które w prosty i szybki sposób można przygotować z gotowego ciasta youfka (yufka). Z nadzieniem lub bez niczego. Kilka składników i trochę czasu na zwijanie ruloników. Można zaprosić dzieciaki do zabawy w gotowanie. Tu nie da się niczego popsuć ;)

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Śniadanie po arabsku - proste i pyszne

>PRZEPIS<  Śniadanie po arabsku - proste i pyszne
>PRZEPIS< Śniadanie po arabsku - proste i pyszne

Prostota i smak krajów arabskich w kilku miseczkach. Śniadanie na bazie chleba, jogurtu i przypraw - mięty, zaataru, tymianku dzikiego. Herbata dopełnia całości. W sam raz na nieśpieszny posiłek. 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Zapiekanka po arabsku na szybko w chlebie pita

>PRZEPIS<  Zapiekanka po arabsku na szybko w chlebie pita
>PRZEPIS< Zapiekanka po arabsku na szybko w chlebie pita

Są chwile, gdy jeść się chce coś smacznego i oryginalnego, a nie ma czasu ani chęci, by w kuchni zbyt długo przesiadywać. Wówczas zapiekanka na szybko w chlebie arabskim sprawdzi się doskonale.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Börek - ciasto jufka z nadzieniem

>PRZEPIS< Börek - ciasto jufka z nadzieniem
>PRZEPIS< Börek - ciasto jufka z nadzieniem

Börek ze szpinakiem i serem. Börek to rodzaj wypieku, który może przybierać przeróżne formy i który szczególnie łatwo i szybko przygotujemy, gdy wykorzystamy gotowe ciasto jufka.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Bułeczki z melasą i mahlep

>PRZEPIS< Bułeczki z melasą i mahlep
>PRZEPIS< Bułeczki z melasą i mahlep

Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem melasy z morwy i przyprawy mahlep. Na wierzchu oczywiście sezam :) Poza tym w bułkach wylądowały ziarna słonecznika i nieco otrąb pszennych. Smak takiego pieczywa, z orientalnym dodatkiem, jest bardzo oryginalny. Warto wypróbować.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Bułeczki z serem akawi i pistacjami

>PRZEPIS< Bułeczki z serem akawi i pistacjami
>PRZEPIS< Bułeczki z serem akawi i pistacjami

Mięciutkie drożdżowe bułeczki, wytrawne w smaku ze słonawym nadzieniem z sera akawi, pistacjami i ziołami. 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>Przepis< Ciasto z żytniej mąki z melasą daktylową i jabłkiem

>Przepis< Ciasto z żytniej mąki z melasą daktylową i jabłkiem
>Przepis< Ciasto z żytniej mąki z melasą daktylową i jabłkiem

Ciasto z gatunku zdrowych i smacznych. Mąka żytnia, otręby lub płatki owsiane, melasa daktylowa, pistacje. Szybko się robi jeszcze szybciej znika ;) Świetny sposób na zagospodarowanie słodkiej melasy, którą zastępujemy cukier.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Dbs bthine - melasa z tahini

>PRZEPIS< Dbs bthine - melasa z tahini
>PRZEPIS< Dbs bthine - melasa z tahini

Dwa składniki - pasta sezamowa tahini i melasa z owoców. Dbs bthine. Wymieszane tworzą duet idealny. Na grzankę, na placka, do naleśników. Do wyjadania z miseczki łyżeczką lub po prostu paluchem. Nasze dzieci uwielbiają bułę lub rolkę z chleba arabskiego z taką pastą. Słodka, bardzo delikatnie kwaskowa, o sezamowo-orzechowym posmaku.  Uzależnia! :)

 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Fatayer bi żybne. Pieczone placuszki z serem

>PRZEPIS< Fatayer bi żybne. Pieczone placuszki z serem
>PRZEPIS< Fatayer bi żybne. Pieczone placuszki z serem

Fatayer bi żybne. Czyli placuszki z ciasta drożdżowego,  łódeczkowe w kształcie, nadziewane serem i pietruszką. Procedura przygotowania jest prosta, choć wymaga nieco zabawy. Efekt jest interesujący i bardzo smaczny

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Fatayer nadziewane zielonym

>PRZEPIS< Fatayer nadziewane zielonym
>PRZEPIS< Fatayer nadziewane zielonym

Fatayer (فطاير) to trójkąty z delikatnego ciasta drożdżowego, podobne do sambousek, nadziewane szpinakiem. Istnieją również wersje fatayer nadziewane serem lub mięsem. Fatayer jest daniem dobrze znanym na Bliskim Wschodzie. Fatayer jest podawany jako mezze, jako przekąska.


Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini

>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini
>PRZEPIS< Foul blaban - bób z jogurtem i tahini

Wspomnienie Hassana, którym podzielił się na naszej fejsbukowej stronie stało się inspiracją do zrobienia dania absolutnie typowego dla kuchni arabskiej - bobu z labanem i tahini. 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Ghraybeh, arabskie maślane ciasteczka

>PRZEPIS< Ghraybeh, arabskie maślane ciasteczka
>PRZEPIS< Ghraybeh, arabskie maślane ciasteczka

Bardzo kruche, maślane ciasteczka arabskie. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Przybierają różne kształty - od krążków po większe lub mniejsze pierścionki. Charakterystyczny dodatek - orzeszek. Pistacja, pinia, nerkowiec. 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Herbata po beduińsku - Beduin tea

>PRZEPIS< Herbata po beduińsku - Beduin tea
>PRZEPIS< Herbata po beduińsku - Beduin tea

Napój podawany przez mieszkańców pustyni, beduinów. Smak tej herbaty pozostaje na długo w pamięci. Jest słodka, aromatyczna i ma dodatek tego czegoś, co czyni tę herbatę tak wyjątkową - to habak.  

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Hommos bi tahini - domowa pasta z gotowanej cieciorki z tahini

>PRZEPIS< Hommos bi tahini - domowa pasta z gotowanej cieciorki z tahini
>PRZEPIS< Hommos bi tahini - domowa pasta z gotowanej cieciorki z tahini

Najpopularniejsza pasta bliskowschodnia. Niekiedy u nas nazywana humusem. Jedzona przy każdej okazji, zapewne w każdym arabskim domu. Nie wyobrażam sobie głównego posiłku (ale i też często śniadania) bez miseczki hommosu na stole.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Jajecznica po arabsku na kiełbaskach sojok (sucuk, sujuk)

>PRZEPIS< Jajecznica po arabsku na kiełbaskach sojok (sucuk, sujuk)
>PRZEPIS< Jajecznica po arabsku na kiełbaskach sojok (sucuk, sujuk)

Proponujemy arabską jajecznicę na kiełbaskach sojok - pysznych arabskich, tureckich kiełbaskach nadających potrawie charakterny smak. Jajecznica w formie omletu to świetny pomysł na sute śniadanie dla rodziny.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)

>PRZEPIS< Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)
>PRZEPIS< Jebra, يبرق czyli faszerowane liście winogron (yebra, dolma, jalunżi)

Jebra, yabrak - maleńkie, ciemnozielone zawiniątka w kształcie wałeczków. Mini gołąbki faszerowane ryżem, mięsem, ryżem z warzywami, ryżem z mięsem. Liść kapusty zastąpiony liściem winorośli. Pyszna przekąska na ciepło i na zimno. 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią

>PRZEPIS< Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią
>PRZEPIS< Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią

Kibbe - tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej z ciasta burgolowo-mięsnego nadziewane mięsem z orzeszkami pinii.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Knafeh bsenije czyli kunafa w blaszcce

>PRZEPIS< Knafeh bsenije czyli kunafa w blaszcce
>PRZEPIS< Knafeh bsenije czyli kunafa w blaszcce

Nasz ulubiony deser - kunafa (konafa) w blaszce przekładana serem ricotta ze śmietanką. (Smacznym nadzieniem będzie również odsolona mozzarella). Po upieczeniu całość polana została syropem ze słuszną ilością soku z cytryny. Dodatek wody różanej do syropu powoduje, że trudno się oprzeć pięknemu aromatowi tego pieczonego deseru - ciasta.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Kofta aromatyczna na chlebkach pita

>PRZEPIS< Kofta aromatyczna na chlebkach pita
>PRZEPIS< Kofta aromatyczna na chlebkach pita

Kofta. Bardzo aromatyczne kotleciki z imbirem, czosnkiem, kolendrą, miętą, kurkumą. Kotleciki można smażyć na patelni. Można upiec na grillu lub w piekarniku na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy. I podawać np. na chlebkach pita.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Kusa mahszi (kousa mahshi) - kabaczki faszerowane w sosie pomidorowym z miętą

>PRZEPIS< Kusa mahszi (kousa mahshi) - kabaczki faszerowane w sosie pomidorowym z miętą
>PRZEPIS< Kusa mahszi (kousa mahshi) - kabaczki faszerowane w sosie pomidorowym z miętą

Mahszi można można przygotować z różnych warzyw - lubimy faszerowane papryki, lubimy faszerowane pomidory z grubą skórką. Możemy faszerować bakłażany i cebule. Albo ziemniaki. Jebra (dolma) to faszerowane liście winorośli. Zdrowe smaczne dania - doskonałe źródło zdrowia w kuchni. Tu przepis na faszerowane kabaczki w sosie pomidorowym z miętą

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Ma'amoul (mamul, maamoul) - arabskie ciasteczka z nadzieniem

>PRZEPIS< Ma'amoul (mamul, maamoul) - arabskie ciasteczka z nadzieniem
>PRZEPIS< Ma'amoul (mamul, maamoul) - arabskie ciasteczka z nadzieniem

Ciasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol. Otwartości, pojednania, ekumenizmu. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna. Zwyczajowo gospodynie przygotowują trzy rodzaje ciasteczek z różnymi nadzieniami. Z pastą z daktyli, z orzechami włoskimi, z orzechami pistacjowymi. Każdy rodzaj ciasteczka ma inny kształt.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Mnezele - lekkie danie na bazie cukini

>PRZEPIS< Mnezele - lekkie danie na bazie cukini
>PRZEPIS< Mnezele - lekkie danie na bazie cukini

Przedstawiamy przepis na mnezele (منزلة الكوسا). To warzywna potrawka, której składnikiem podstawowym jest, jak to było w przypadku naszego dania, cukinia (można zrobić mnezele z bakłażanów, kalafiora, ziemniaków). Do mnezele można dodać mielone lub pokrojone w kostkę mięso. Proste to danie, szybkie w wykonaniu, aromatyczne. Kilka składników, nieco podsmażenia i podduszenia, i gotowe. Przyprawy nadają takiej warzywnej mieszance odpowiednio orientalnego smaku, mięta świeża lub suszona orzeźwi smak.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku

>PRZEPIS< Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku
>PRZEPIS< Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku

Przepis na moghrabieh z mięsem, cieciorką i cebulą. Kurczak, baranina czy inne ulubione mięso świetnie będzie się komponowało w tym daniu. Dodatek przyprawy ras el hanout połączy smaki i nada potrawie marokańskiego charakteru.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Paluszki panny młodej czyli arabskie sajgonki ;)

>PRZEPIS< Paluszki panny młodej czyli arabskie sajgonki ;)
>PRZEPIS< Paluszki panny młodej czyli arabskie sajgonki ;)

Skoro mieliśmy arabskie sushi, to czemu nie mielibyśmy mieć arabskich sajgonek? ;) Bo te smaczne zawijańce z ciasta fillo z nadzieniem serowym i mięsnym bardzo przecież popularne dalekowschodnie danie przypominają, czyż nie? W języku arabskim danie to nazywa się dość zaskakująco - paluszki panny młodej - asabe al arosa.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Pieczona cieciorka z przyprawami

>PRZEPIS< Pieczona cieciorka z przyprawami
>PRZEPIS< Pieczona cieciorka z przyprawami

Chrupiąca, aromatyczna przyprawami przekąska - zdrowa, jak żadna inna. Pieczona cieciorka. 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Potrawka z kurczaka z za'atarem i warzywami

>PRZEPIS< Potrawka z kurczaka z za'atarem i warzywami
>PRZEPIS< Potrawka z kurczaka z za'atarem i warzywami

Za'atar to jeden z najważniejszych składników kuchni arabskie. To również bardzo dobry dodatek do dań gotowanych. Oddaje wyraźny smak tymianku, i orzeźwiającą nutę sumaku. Kurczak z za'atarem to bardzo smaczny pomysł na dość szybkie danie z drobiu - rodzaj potrawki, z dodatkiem warzyw, zapieczone w piekarniku. Po pokrojeniu składników robi się samo ;)

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Ryba pod sezamową pierzynką

>PRZEPIS< Ryba pod sezamową pierzynką
>PRZEPIS< Ryba pod sezamową pierzynką

Ziarno sezamu - bardzo popularny dodatek do dań kuchni bliskowschodniej, świetnie nadaje się również jako podstawowy składnik "pierzynki", którą obkładam rybę lub mięso przed pieczeniem. Tu przepis na rybę pieczoną pod pierzynką z sezamu z dodatkami. 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Sałatka z awokado, granatem i cytrusami. Niewybuchowa ;)

>PRZEPIS< Sałatka z awokado, granatem i cytrusami. Niewybuchowa ;)
>PRZEPIS< Sałatka z awokado, granatem i cytrusami. Niewybuchowa ;)

Sałata z awokado i owocami cytrusowymi. Orzeźwiająca, bardzo wiosenna.

 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Sambousek - arabskie pierożki

>PRZEPIS< Sambousek - arabskie pierożki
>PRZEPIS< Sambousek - arabskie pierożki

Sambousek to małe pierożki serwowane jako mezze (przystawkalub przekąska. Wypełnione mielonym mięsem (w krajach arabskich zwykle wołowiną lub baraniną), ale mogą być wypełnione szpinakiem, fetą lub innym serem. Prezentujemy przepis pierożki z dwoma rodzajami nadzienia: mięso z pieczarkami i orzechami włoskimi oraz z mloukhieh (świetny zamiennik szpinaku).

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi

>PRZEPIS< Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi
>PRZEPIS< Tabbouleh - zielona pietruszka rządzi

Najprawdopodobniej najbardziej popularna bliskowschodnia sałatka. Podawana jako mezze, dodatek do dań głównych, samodzielne danie. Świetna propozycja dla wegetarian. Proste wykonanie, pyszne danie, kwintesencja arabskiej kuchni.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Thoum (tuom). Krem czosnkowy najlepszy

>PRZEPIS< Thoum (tuom). Krem czosnkowy najlepszy
>PRZEPIS< Thoum (tuom). Krem czosnkowy najlepszy

Sos, krem czosnkowy, od którego jesteśmy uzależnieni. Ma kremową, nieco sztywną konsystencję, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka, do shawarmy. Rozsmarowany na picie lub chlebie jest wspaniałą bazą do charakternej kanapki.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Tysije na śniadanie

>PRZEPIS< Tysije na śniadanie
>PRZEPIS< Tysije na śniadanie

Danie śniadaniowe z cieciorki. Na Bliskim Wschodzie często jedzone ze wspólnej miski. Danie świąteczne, dość wykwintne przez dodatek masła i orzechów, często przygotowywane jako zamiennik drogiego mięsa w diecie. Tysije rozgrzewa, łączy przy stole, smakuje wybornie i daje energię na cały dzień!

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Zupa z czerwonej soczewicy. Szorobat adas

>PRZEPIS< Zupa z czerwonej soczewicy. Szorobat adas
>PRZEPIS< Zupa z czerwonej soczewicy. Szorobat adas
Samo zdrowie. Szorobat adas. Zupa z soczewicy. Bardzo popularna zupa na Bliskim Wschodzie to prostota i smak. Soczewica to bardzo bogate źródło nierozpuszczalnego błonnika, magnezu, wywar warzywny gwarantuje antyoksydanty.
Zupa z soczewicy, w chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny cudownie chłodzi.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami

>PRZEPIS< Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami
>PRZEPIS< Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami

Bardzo lubimy zupę dyniową. Dodatek czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout nadaje tej zupie dyniowej bliskowschodniego charakteru i wzbogaca smak, a grzanki z chleba arabskiego są świetnym dodatkiem, dzięki któremu zupa jest doskonale sycąca.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Basbusa, basboosa, basbousa

>PRZEPIS< Basbusa, basboosa, basbousa
>PRZEPIS< Basbusa, basboosa, basbousa

Basbusa (بسبوسة) to jeden z najpopularniejszych deserów Bliskiego Wschodu. Słodkie ciasto o charakterystycznej strukurze pochodzącej z semoliny. Polane syropem z nutą esencji różanej lub pomarańczowej jest kwintesencją arabskich słodyczy. Relatywnie niewiele składników, bardzo proste wykonanie. W sam raz na niedzielny podwieczorek :)

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Ciasteczka chałwowe

>PRZEPIS< Ciasteczka chałwowe
>PRZEPIS< Ciasteczka chałwowe

Naprawdę prosty przepis, ekspresowy niemalże. Ciasteczka są bardzo kruche, delikatne, pięknie pachną i smacznie smakują chałwą. Świetne do kawy i do kubka mleka. Ciekawostką jest to, że do ich produkcji nie używa się chałwy. Ciasteczka chałwowe są na paście sezamowej - tahini. 

 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki

>PRZEPIS< Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki
>PRZEPIS< Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki

Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)

>PRZEPIS< Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)
>PRZEPIS< Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)

Kto lubi dobrze ugotowany ryż? A taki po arabsku, z cieniutkim makaronem to kto lubi? Dzielimy się z Wami sprawdzonym i prościutkim sposobem jak taki pyszny ryż przygotować.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Baba Ghanoush, inaczej mtebbal

>PRZEPIS<  Baba Ghanoush, inaczej mtebbal
>PRZEPIS< Baba Ghanoush, inaczej mtebbal

Uwielbiam bakłażany. Warzywo, które w nieprzetworzonej postaci jest... ładne. Lśniąca napięta skórka, piękny, głęboki kolor czerni fioletowej. Bakłażan świetnie się komponuje z czosnkiem. Ulubiona potrawa z pieczonego bakłażana to pasta z dodatkiem tahini, czosnku, jogurtu, oliwy to baba ghanoush.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Ajran - jogurtowy napój

>PRZEPIS< Ajran - jogurtowy napój
>PRZEPIS< Ajran - jogurtowy napój

Lubimy ten jogurtowy bliskowschodni napój. Przygotowujemy go z czosnkiem (doskonale leczniczy i zapobiegając na niepewną pogodę;), miętą suszoną i świeżą. Latem dodajemy mniej wody a sporo lodu. Równie świetny jest z utartym ogórkiem zielonym (taka nasza ajranowa wariacja).

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Arabskie sushi

>PRZEPIS< Arabskie sushi
>PRZEPIS< Arabskie sushi

Danie żart. Bo gotowanie nie musi być śmiertelnie poważne. My lubimy się gotowaniem bawić. Nawet jeśli mamy na myśli tylko pomysł na kolację. Albo szybką przekąskę dla przyjaciół. Przecież kuchnia fuzion jest teraz tak modna ;) Więc robimy dziś...: arabskie sushi.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak

>PRZEPIS< Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak
>PRZEPIS< Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak

Ka'ak to tradycyjne ciasto bliskowschodnie ("ka'ak" to po arabsku "ciasto"), które występuje w kilku odmianach - są paluchy kaak, oponki kaak czy takie niewielki kuleczki. Te ciasteczka z ciasta drożdżowego są bardzo popularne w czasie Ramadanu ale i na codzień zajadane z apetytem, przez dorosłych (do herbaty) i dzieci (do kubka mleka).

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Ciasteczka Qatayef

>PRZEPIS< Ciasteczka Qatayef
>PRZEPIS< Ciasteczka Qatayef

Arabskie ciasteczka. Niezwykłe ciasteczka, doskonały deser. Spożywany przez okrągły rok, szczególnie w czasie Ramadanu. Deser przygotowuje się w dwóch etapach - pierwszy to smażenie placuszków, drugi to nadziewanie i podawanie polanych syropem, posypanych orzeszkami.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Daktyle smażone na maśle klarowanym czyli niebo w gębie

>PRZEPIS< Daktyle smażone na maśle klarowanym czyli niebo w gębie
>PRZEPIS< Daktyle smażone na maśle klarowanym czyli niebo w gębie

Świeże daktyle (tu akurat Pamir z naszego sklepu) smażone na maśle klarowanym.... Cud, miód i... smażone daktyle! Z serkiem pleśniowym i pitą sprawią świetny humor od samego rana. Podane jako deser uświetnią każde kulinarne spotkanie.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Fettusz - sałatka z podpiekanym arabskim chlebem

>PRZEPIS< Fettusz - sałatka z podpiekanym arabskim chlebem
>PRZEPIS< Fettusz - sałatka z podpiekanym arabskim chlebem

Fettusz (فتوش, fattusz, fattush) - jedna z najbardziej popularnych sałatek bliskowschodniej kuchni. Jej charakterystycznym składnikiem są kawałki arabskiego chleba, podpieczone na chrupko w piekarniku lub piecu i pocięte lub połamane. Sałata, warzywa, kawałeczki chrupkiego chleba i pyszny sos - fettusz da się lubić :)

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Foul mdammas. Danie z bobiku, z sałatką lub innymi dodatkami

>PRZEPIS< Foul mdammas. Danie z bobiku, z sałatką lub innymi dodatkami
>PRZEPIS< Foul mdammas. Danie z bobiku, z sałatką lub innymi dodatkami

Foul mdammas to tradycyjne danie, w krajach arabskich zazwyczaj spożywane na śniadanie. Przygotowywane w domu czy na souqu jest wspaniałym źródłem energii na cały dzień. Proponujemy foul mdammas z sałatką.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Grzanki z sałatką z sera shanklish (szanklisz)

>PRZEPIS< Grzanki z sałatką z sera shanklish (szanklisz)
>PRZEPIS< Grzanki z sałatką z sera shanklish (szanklisz)

Pyszna sałatka na pysznej grzance. Znakomite połączenie kuchni arabskiej z kuchnią europejską. Prosto i smacznie. Na pewno oryginalnie.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Herbata po hassańsku

>PRZEPIS< Herbata po hassańsku
>PRZEPIS< Herbata po hassańsku

Nasz ulubiony napój. Duży czajnik gorącej herbaty stoi w kuchni i nęci aromatem. Słodka, aromatyczna, intensywna w smaku i kolorze. Doskonale łagodzi pragnienie. Po kilka szklaneczek wypijają nawet ortodoksyjni przeciwnicy słodzenia herbaty. Nie wysusza, doskonale rozgrzewa i pozytywnie nastraja. Smak i aromat tej herbaty łagodzi obyczaje ;)

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Hommos, humus (Msabaha na sposób damasceński)

>PRZEPIS< Hommos, humus (Msabaha na sposób damasceński)
>PRZEPIS< Hommos, humus (Msabaha na sposób damasceński)

To pyszne danie przekąskę można przygotować z suszonej cieciorki. Jest jednak praktyczny, znacznie szybszy sposób na przygotowanie porcji hommosu /hummusu/ - wystarczy otworzyć puszkę. No prawie. Danie z puszki wymaga odpowiedniego dopieszczenia smaku czyli... po prostu doprawienia. To nic skomplikowanego.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Hommos, humus z gotowanej cieciorki

>PRZEPIS< Hommos, humus z gotowanej cieciorki
>PRZEPIS< Hommos, humus z gotowanej cieciorki

Dobry hommos (hummus) musi być lekko kwaskowaty, z wyczuwalnym smakiem czosnku i oliwy. Podawaj hommos z kawałkami arabskiego chleba, miękkiego lub przypieczonego, i natką pietruszki (która doskonale oczyszcza oddech z czosnkowego aromatu;)

Hommos można przygotować z suszonej cieciorki lub z cieciorki z puszki. Preferujemy ten pierwszy sposób i taki przepis zamieszczony jest poniżej.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Jogurt z ogórkiem

>PRZEPIS< Jogurt z ogórkiem
>PRZEPIS< Jogurt z ogórkiem

Jogurt z ogórkiem, danie przypominające nieco naszą mizerię, można jeść bez dodatków jako sałatkę lub chłodnik, można traktować jako dip do maczania chleba lub warzyw albo podawać jako dodatek do ryżu, kanapek czy dań mięsnych. Wszystko zależy od konsystencji przygotowanej potrawy.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Kasza burgul z soczewicą i cebulą

>PRZEPIS< Kasza burgul z soczewicą i cebulą
>PRZEPIS< Kasza burgul z soczewicą i cebulą

Danie proste w formie i wykonaniu. Zaskakująco bogaty smak wydobyty z prostych składników. Doskonałe danie jednogarnkowe - zaspokoi apetyty najgłodniejszych. Podana z sosem z jogurtu, ogórków i mięty zachwyci nie tylko wegetarian.

 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Makdousy z fasolki szparagowej

>PRZEPIS< Makdousy z fasolki szparagowej
>PRZEPIS< Makdousy z fasolki szparagowej

Ciekawa odmiana popularnej bliskowschodniej przekąski. Fasolka szparagowa i orzechy włoskie - pyszności :)

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Mloukhieh, molokheya, mulukhiya... z kurczakiem

>PRZEPIS< Mloukhieh, molokheya, mulukhiya... z kurczakiem
>PRZEPIS< Mloukhieh, molokheya, mulukhiya... z kurczakiem

Mloukhieh to daleki kuzyn szpinaku. Po łacinie - Corchorus Corchorus L. W kuchni bliskowschodniej (głównie w Egipcie, Libanie, Syrii) bardzo popularna jest potrawa w oparciu o mloukhieh i tak samo się nazywająca. W zależności od kuchni i tradycji mloukhieh ma formę bardziej płynną, niemalże jak zupa lub bardziej stałą.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem

>PRZEPIS< Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem
>PRZEPIS< Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem

Pyszny warzywny gulasz, dla chętnych z dodatkiem mięsa. Podawany z ryżem jako danie obiadowe, kolacyjne czy przekąska z pitą zachwyci delikatnością smaku.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem

>PRZEPIS< Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem
>PRZEPIS< Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem

Potrawa po upieczeniu przypominająca nadziewane bułeczki. Jest wiele odmian ouzi - różnią się głównie zawartością, czyli farszem. My lubimy ouzi faszerowane ryżem z mięsem i groszkiem. Prosty przepis, dostępne składniki, nieskomplikowane wykonanie. A jaki efekt! I smak! Warto wypróbować i zakoczyć najbliższych.

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Pita, baba ghanoush i dodatki

>PRZEPIS< Pita, baba ghanoush i dodatki
>PRZEPIS< Pita, baba ghanoush i dodatki

Baba ghanough (baba ghanoush, arab. بابا غنوج ) to pasta z pieczonych bakłażanów. A samo słowo "ghanough" w dialekcie syryjskim i libańskim oznacza przekomarzająca(-y) się, zalotna(-y). "Baba" natomiast to - ojciec. (czyt.:baba(g)hanuż)

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy

>PRZEPIS< Rożki z ciasta youfka

>PRZEPIS< Rożki z ciasta youfka
>PRZEPIS< Rożki z ciasta youfka

Przekąska na zimno, ciepło, obiad - przepis na efektowne danie uniwersalne! 

Dostępność: Smacznego :)

Cena: 0,01 zł
bez kosztów dostawy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl