


Pieczona cieciorka z przyprawami
Opis: Chrupiąca, aromatyczna przekąska z pieczonej cieciorki. Idealna jako zdrowa alternatywa dla chipsów, dodatek do sałatek lub posypka do zupy.Składniki (porcja dla 1-2 osób):
- 1 puszka cieciorki (400 g)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki grubo mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- Ulubione zioła: tymianek, suszone liście kolendry, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę odsączyć, przepłukać, osuszyć.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Wyłożyć cieciorkę na blasze, posolić, spryskać oliwą, wymieszać.
- Piec 30 minut, mieszając co 10 minut. Na kilka minut przed końcem dodać przyprawy.
- Podawać ciepłą, chrupiącą na zewnątrz i miękką w środku.