


Mnezele
Opis: Mnezele to warzywna potrawka, której składnikiem podstawowym jest cukinia. Można zrobić mnezele z bakłażanów, kalafiora czy ziemniaków. Dodanie mięsa jest opcjonalne.Składniki (na 3-4 osoby):
- 1 kg cukinii
- 3-4 cebule
- 3-4 pomidory, sparzone i obrane ze skórki
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub curry (opcjonalnie kurkuma)
- 1 łyżka mięty suszonej lub 2 łyżki posiekanej świeżej
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 1 szklanka wody lub wywaru warzywnego
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć i pokroić w kostkę (1,5-2 cm). Cebulę pokroić w grubą kostkę lub piórka. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć lub posiekać.
- Na patelni, na 2 łyżkach oliwy szybko podsmażyć pokrojoną cukinię, aż lekko się zarumieni. Przełożyć do rondla.
- Kolejne 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę. Gdy zeszklona, przełożyć do rondla.
- Do warzyw dodać pomidory, czosnek, wodę lub wywar, przyprawy, sól i dusić około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać miętę i dosolić do smaku.
- Podawać gorące z ryżem lub jasnym burgulem gruboziarnistym. Mnezele smakuje również na zimno z pitą lub bułką. Można posypać mielonym kuminem dla lepszego smaku i trawienia.