





Kurczak pieczony z kiszonymi cytrynami
Opis: Prosty przepis na oryginalne danie. Limonkowy, owocowy smak mięsa doskonale będzie pasował do ryżu lub burgolu.Składniki:
- 8 tylnych części od nóżek kurczaka (lub inne ulubione kawałki)
- 4 cytryny kiszone z szafranem
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka słodka wędzona, mieszanka 7 przypraw
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć i posypać równomiernie przyprawami w ulubionych proporcjach. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Pomiędzy kawałkami kurczaka ułożyć ćwiartki kiszonych cytryn. Na wierzchu ułożyć kawałki masła klarowanego.
- Przykryć naczynie. Piec około 45 minut w temp. 180°C. Następnie odkryć naczynie i piec jeszcze 20-25 minut do zrumienienia mięsa.
- Podawać z ryżem lub burgulem. Smacznego! Saha ła hana!