





Fatayer
Opis: Fatayer to trójkąty z delikatnego ciasta drożdżowego, nadziewane szpinakiem. Istnieją również wersje nadziewane serem lub mięsem. Fatayer jest dobrze znane na Bliskim Wschodzie, głównie w Libanie i Syrii. Doskonale smakują na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Ciasto jest elastyczne, dobrze się wyrabia i nie rozmaka od nadzienia podczas pieczenia.Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
- 1 kg szpinaku lub buraka liściowego (boćwina, mangold)
- 1 duża cebula, pokrojona na półplasterki
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka melasy z granatów
- 1 łyżka orzechów pini
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i łyżeczkę mąki. Wymieszać i pozostawić, by zaczyn ruszył.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej i dodawać wodę w niewielkich ilościach. Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od ścianek miski.
- Ciasto powinno być dobrze wyrobione, spójne, ale miękkie i aksamitne. Kulę ciasta przełożyć do miski wysmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Szpinak umyć, odsączyć na sicie i pokroić. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek i orzechy pini. Smażyć cały czas mieszając jeszcze 3-4 minuty. Odłożyć z patelni do miseczki.
- Na tę samą patelnię dolać oliwy, włożyć szpinak, lekko przysmażyć i zmiękczyć. Dodać odłożoną cebulę z czosnkiem i pinią. Doprawić solą, pieprzem i melasą z granatów. Nadzienie powinno być wyraźnie kwaskowe w smaku. Można dodać sumak lub sok z cytryny. Odstawić nadzienie, by przestygło.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części wielkości orzecha włoskiego (z tej proporcji wychodzą 32 kulki). Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć i rozwałkować na placuszek o średnicy około 12 cm.
- Na środku placka położyć łyżkę nadzienia. Zwilżyć brzeg placuszka wodą. Założyć 1/3 placka na nadzienie, następnie kolejne 1/3 i kolejne, zamykając placek w trójkąt. Trójkąty ułożyć na blaszkach na papierze do pieczenia.
- Każdy fatayer nakłuć widelcem i zwilżyć wodą. Piec w temperaturze 200°C do zrumienienia, około 15 minut.