Masło rozgrzać na patelni. Daktyle przepołowić, wyjąć pestki i lekko spłaszczyć. Smażyć na wolnym ogniu, kładąc daktyle miąższem na patelnię. Po 3 minutach przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze minutę. Podawać na ciepło, np. z pitą i serem pleśniowym. Smacznego!
Opowieść Arabskiej Księżniczki:
Świeże daktyle smażone na maśle klarowanym Wspaniała przekąska, śniadanie lub deser. Zapach masła klarowanego i smażących się w nim daktyli odurza i powoduje intensywny przyrost apetytu. Na dwie osoby: po 3-4 świeże daktyle łyżka masła klarowanego Masło rozgrzać na patelni. Daktyle przepołowić i wyjąć pestkę, lekko spłaszczyć. Smażyć na wolnym ogniu kładąc daktyle miąższem na patelnię. Po ok. 3 minutach przełożyć daktyle na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 1 minutę. Najsmaczniejsze podawane na ciepło. Np. z pitą i serem pleśniowym.