Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Przyprawa do indyka (Shish taouk ahmar), 50 gr
Przyprawa do indyka (Shish taouk ahmar), 50 gr
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Kurkuma, 50 g
Kurkuma, 50 g
6,40 zł 5,90 zł
szt.
Przyprawa do hamburgera, mięsa mielonego, 50 g
Przyprawa do hamburgera, mięsa mielonego, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Oliwa z oliwek Khater, 500 ml
Oliwa z oliwek Khater, 500 ml
39,90 zł 33,90 zł
szt.
Ryż egipski biały, 0,9 kg
Ryż egipski biały, 0,9 kg
14,90 zł 13,90 zł
szt.
Chałwa waniliowa, Durra 350 g
Chałwa waniliowa, Durra 350 g
22,90 zł 18,90 zł
szt.
Czarne oliwki Marmarabirlik, Ekstra, 0,5 kg
Czarne oliwki Marmarabirlik, Ekstra, 0,5 kg
26,90 zł 24,90 zł
szt.
Chili Con Carne 50 g
Chili Con Carne 50 g
5,60 zł 5,60 zł
szt.

>PRZEPIS< Zupa z dyni z czerwoną soczewicą, kardamonem i arabskimi grzankami

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Bardzo lubimy zupę dyniową. Dodatek czerwonej soczewicy, kardamonu i przyprawy ras el hanout nadaje tej zupie dyniowej bliskowschodniego charakteru i wzbogaca smak, a grzanki z chleba arabskiego są świetnym dodatkiem, dzięki któremu zupa jest doskonale sycąca.

Składniki dla 5-6 osób
 

Przygotowanie

Dynię pokroić w 1-2 cm kawałki, odstawić. Posiekać cebulę i czerwoną paprykę w drobniutką kosteczkę. W brytfannie lub na patelni rozgrzać masło klarowane (lub olej) wyłożyć cebulę i paprykę i zmiękczyć mieszając. Dodać pokrojoną dynię i przysmażyć (ok. 10 min.) mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać rosołem i zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Do zmiksowanej mieszanki dodać opłukaną czerwoną soczewicę, rozgniecione strączki kardamonu, sól i przyprawę, i gotować na małym ogniu ok. 30 min. (Zupa na etapie dodawania soczewicy nie może być za gęsta bo ten składnik jeszcze bardziej zupę zagęści. W razie potrzeby dodać wody lub rosołu).
W czasie gdy zupa pyrka w garnku rozgrzać piekarnik do temp. ok. 180-200 st. C.  Krążki chleba arabskiego pokroić ostrym nożem w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. Wysypać równomierną warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor (mniej więcej 10 min.).
Na suchej patelni uprażyć ziarna dyni mieszając, by się nie przypaliły.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą w miseczkach posypaną grzankami i uprażonymi ziarnami dyni. Pyszna, jesienna, doskonale rozgrzewająca zupa. 


Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl