Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Pasta paprykowa ostra, koncentrat, 700 g
Pasta paprykowa ostra, koncentrat, 700 g
29,90 zł 26,90 zł
szt.
Konfitura z czarnej morwy damasceńskiej, Durra 430 g
Konfitura z czarnej morwy damasceńskiej, Durra 430 g
19,90 zł 14,90 zł
szt.
Konfitura figowa, 430 g
Konfitura figowa, 430 g
18,90 zł 13,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
Zatar (Zaatar) Al Salam, 1000 gr
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Herbata zielona Alwazah 225 g
Herbata zielona Alwazah 225 g
24,90 zł 22,90 zł
szt.
Woda różana, 250 ml
Woda różana, 250 ml
9,90 zł 7,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa, Khater 800 g
34,90 zł 28,90 zł
szt.
Kminek mielony, 50 g
Kminek mielony, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Rożki z ciasta youfka

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Rożki z ciasta youfka

My wykorzystaliśmy nadzienie przygotowane do ouzi, czyli ryż z mięsem i groszkiem. Ale można użyć dowolnego - ze szpinaku, z mięsa, z białego sera z czarnuszką, pietruszką czy miętą. Nadzienie musi być dość zwarte, by nie wypływało z rożka podczas pieczenia. Danie nie jest bardziej pracochłonne niż rodzime pierogi (bo ciasto przecież gotowe) a efektowne i może stanowić świetne urozmaicenie domowej kuchni.

Ugotować ryż - na łyżce masła klarowanego (ewentualnie oleju) podsmażyć garść makaronu szarije. Jak lekko zbrązowieje wsypać ryż i zalać podwójną ilością wody w stosunku do ilości ryżu. Doprowadzić do wrzenia, posolić. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu ok. 15 min. Dodać odsączony groszek i mięso podsmażone na patelni na łyżce oliwy, doprawione do smaku przyprawą do shawarmy, solą, pieprzem. Wymieszać zawartość garnka, ustawić na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu pozwolić "dojść" potrawie (ok. 15 min.)

Przygotować pasy ciasta youfka (ewentualnie fillo) o wymiarach ok. 6 x 30 cm, posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym. Na jeden koniec pasa nałożyć porcję nadzienia (ok. 1 płaska łyżka). Założyć róg przykrywając nadzienie. Złożyć prostopadle do długiej krawędzi - rożek się zaczyna tworzyć. Złożyć po raz kolejny, tym razem po przekątnej. I jeszcze raz prostopadle do krawędzi. Powtarzać składanie do końca pasa ciasta. Ewentualną końcówkę założyć pod spód rożka. 

Rożki ułożyć na papierze do pieczenia, obficie posmarować rozpuszczonym masłem klarowanym. Posypać kilkoma ziarnami uprzednio podprażonych orzeszków pinii. Piec do zarumienienia ciasta w tem. ok 180 st. C. Podawać z dowolnym dodatkiem. Nam smakowało z jogurtem i oliwkami. Może być z zieloną sałatą. Świetnie smakują jako przekąska na zimno zabrana do pracy czy szkoły. Smacznego :)
 

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl