Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Mąka kukurydziana, 1000 g
Mąka kukurydziana, 1000 g
11,00 zł 9,90 zł
szt.
Herbata cejlońska Alwazah 400g
Herbata cejlońska Alwazah 400g
31,90 zł 22,90 zł
szt.
Ser Puck, Puck cheese, 240 g
Ser Puck, Puck cheese, 240 g
15,90 zł 14,20 zł
szt.
Ocet jabłkowy 500 ml
Ocet jabłkowy 500 ml
9,90 zł 7,90 zł
szt.
Jogurt Yayla 10% tł., 1000 g
Jogurt Yayla 10% tł., 1000 g
17,90 zł 15,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa Segmen, 600g
Tahini, tahina, pasta sezamowa Segmen, 600g
33,90 zł 31,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa Segmen, 300 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa Segmen, 300 g
15,90 zł 14,90 zł
szt.
Tahini pasta sezamowa, Durra 800 g
Tahini pasta sezamowa, Durra 800 g
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Tahini pasta sezamowa, Durra 400 g
Tahini pasta sezamowa, Durra 400 g
18,90 zł 14,90 zł
szt.
Bamia, okra zielona w zalewie, 650 g
Bamia, okra zielona w zalewie, 650 g
14,90 zł 12,90 zł
szt.
Hommos, hummus tahina (Msabahha), 380 g
Hommos, hummus tahina (Msabahha), 380 g
5,20 zł 4,70 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

WAKACJE 2016

W dniach 1-16 sierpnia 2016 r. nas nie ma. Urlopowo odpoczywamy.

Zamówienia złożone do 25go lipca do końca dnia, opłacone lub za pobraniem, wyślemy jeszcze przed urlopem. 

W dniach 1-16 sierpnia nie ma wysyłek, za to zamówienia złożone w tym okresie mają atrakcyjny koszt koszt dostawy. Pourlopowe wysyłki rozpoczniemy od 17go sierpnia, zgodnie z kolejnością wpływania zamówień. 

Prosimy o uwzględnienie naszych urlopowych planów w Waszych planach zakupowych.

>PRZEPIS< Ma'amoul (mamul, maamoul) - arabskie ciasteczka z nadzieniem

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Ciasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol. Otwartości, pojednania, ekumenizmu. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Zakończenie Ramadanu, muzułmańskiego postu - Święto Eid Al Fitr  to czas spotkań w gronie rodziny i spożywania wspólnego posiłku. Na stole znajduje się wiele pyszności, m.in. słodycze przygotowywane specjalnie na ten czas. Np. ciasteczka ma'amoul.

Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna.
Zwyczajowo gospodynie przygotowują trzy rodzaje ciasteczek z różnymi nadzieniami. Z pastą z daktyli, z orzechami włoskimi, z orzechami pistacjowymi. Każdy rodzaj ciasteczka ma inny kształt.

Przepisów na ciasto na ma'amoule jest wiele. Sama wypróbowałam kilka, a dziś przygotowałam ciasteczka z przepisu (chyba ulubionego) znalezionego na jednej ze stron z libańskimi przepisami (niestety nie pamiętam z której... został tylko dokument w komputerze z zapisanym przepisem...). Przepis prosty, szybki w wykonaniu, gwarantujący powodzenie wypieku.


Składniki
na ok. 40 ciasteczek

Nadzienie daktylowe

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)

  • ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek wody różanej

Ciasto

Przygotowanie

Nadzienie daktylowe
Daktyle zmielić lub bardzo drobno posiekać. Lub dla wygody skorzystać z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego.

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)
Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną.

Ciasto
W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep. W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijać drewnianą łychą albo maszyną do wyrabiania ciasta aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę ale swobodnie da się zagnieść w kulę. Przykryć ściereczka i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagniatać przez około 5 minut.

Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić na 3-4 części, z jednej ulepić kulki wielkości orzecha laskowego (lub mniejsze, jeśli foremka jest mała). Resztę ciasta przykryć ściereczką i wyciągać spod niej aż do wykończenia ciasta.
Na desce rozpłaszczyć kulkę ciasta, włożyć w nią kulkę nadzienia z daktyli, zalepić. Włożyć do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjąć ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie).
W przypadku nieco bardziej sypkiego nadzienia z orzechów można w dłoni, w placuszku ciasta  uformować wgłębienie, w które wkładamy łyżeczkę orzechów i zlepiamy. Do foremki, ugnieść, uderzyć foremką, ciasteczko wyleci.

Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli. Wystudzić, posypać cukrem pudrem, zajadać. Można obdzielić bliskich :)

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać w szczelnym pudełku lub puszce nawet miesiąc (jeśli jeszcze jakieś zostaną;)


Saha ła hana!
Smacznego

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl