Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Google translate

Arabskie.pl od kuchni

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)

Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

Sklepy Internetowe

UWAGA!

Zależy nam, by zamawiane produkty dochodziły do Państwa w jak najlepszej jakości. Ze względu na fakt, że paczka pocztowa ekonomiczna idzie do adresata 3-5 dni nie wysyłamy przesyłką ekonomiczną pieczywa i innych produktów świeżych lub wymagających przechowywania chłodniczegoProsimy o wybór przesyłki kurierskiej lub paczki pocztowej priorytetowej (pod warunkiem terminowego odebrania paczki od doręczyciela lub UP).

>PRZEPIS< Ma'amoul - arabskie ciasteczka z nadzieniem

Przepisy kuchni arabskiej
0.01
PLN
>PRZEPIS< Ma'amoul - arabskie ciasteczka z nadzieniem
>PRZEPIS< Ma'amoul - arabskie ciasteczka z nadzieniem
instore_only
Dostępność:
spodziewana dostawa
Cena: 0,01 zł
Cena netto: 0,01 zł
szt.

Ciasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol. Otwartości, pojednania, ekumenizmu. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Zakończenie Ramadanu, muzułmańskiego postu - Święto Eid Al Fitr  to czas spotkań w gronie rodziny i spożywania wspólnego posiłku. Na stole znajduje się wiele pyszności, m.in. słodycze przygotowywane specjalnie na ten czas. Np. ciasteczka ma'amoul.

Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna.
Zwyczajowo gospodynie przygotowują trzy rodzaje ciasteczek z różnymi nadzieniami. Z pastą z daktyli, z orzechami włoskimi, z orzechami pistacjowymi. Każdy rodzaj ciasteczka ma inny kształt.

Przepisów na ciasto na ma'amoule jest wiele. Sama wypróbowałam kilka, a dziś przygotowałam ciasteczka z przepisu (chyba ulubionego) znalezionego na jednej ze stron z libańskimi przepisami (niestety nie pamiętam z której... został tylko dokument w komputerze z zapisanym przepisem...). Przepis prosty, szybki w wykonaniu, gwarantujący powodzenie wypieku.


Składniki
na ok. 40 ciasteczek

Nadzienie daktylowe

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)

  • ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek wody różanej

Ciasto

Przygotowanie

Nadzienie daktylowe
Daktyle zmielić lub bardzo drobno posiekać. Lub dla wygody skorzystać z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego.

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)
Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną.

Ciasto
W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep. W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijać drewnianą łychą albo maszyną do wyrabiania ciasta aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę ale swobodnie da się zagnieść w kulę. Przykryć ściereczka i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne. 
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagniatać przez około 5 minut.

Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić na 3-4 części, z jednej ulepić kulki wielkości orzecha laskowego (lub mniejsze, jeśli foremka jest mała). Resztę ciasta przykryć ściereczką i wyciągać spod niej aż do wykończenia ciasta.
Na desce rozpłaszczyć kulkę ciasta, włożyć w nią kulkę nadzienia z daktyli, zalepić. Włożyć do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjąć ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie).
W przypadku nieco bardziej sypkiego nadzienia z orzechów można w dłoni, w placuszku ciasta  uformować wgłębienie, w które wkładamy łyżeczkę orzechów i zlepiamy. Do foremki, ugnieść, uderzyć foremką, ciasteczko wyleci.

Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli. Wystudzić, posypać cukrem pudrem, zajadać. Można obdzielić bliskich :)

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać w szczelnym pudełku lub puszce nawet miesiąc (jeśli jeszcze jakieś zostaną;)


Saha ła hana!
Smacznego

Produkty powiązane

Semolina (Smeed), 0,9 kg Semolina (Smeed), 0,9 kg

Gruboziarnista mąka (zwana niekiedy kaszką) otrzymywana z pszenicy twardej (durum).

Cena: 15,90 zł

Mahlep (mahaleb), ziarna wiśni wonnej, 50 g Mahlep (mahaleb), ziarna wiśni wonnej, 50 g

Przyprawa pochodząca z ziaren wiśni wonnej. W kuchni bliskowschodniej i tureckiej stosowana przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Intensywny smak, pomiędzy gorzkimi migdałami a wiśniami. 

Cena: 16,90 zł

Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g Mahlep (mahaleb), zmielone ziarna wiśni wonnej, 50 g

Przyprawa pochodząca ze zmielonych ziaren wiśni wonnej. W kuchni bliskowschodniej i tureckiej stosowana przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Intensywny smak, pomiędzy gorzkimi migdałami a wiśniami. 

Cena: 16,90 zł

Pasta daktylowa, 900 g Pasta daktylowa, 900 g

Pasta z daktyli. Przecier daktylowy jest suszony / odparowywany do postaci elastycznej masy. Niezbędny składnik do przygotowania ciasteczek ma'amoul. Świetna do innych ciast i deserów lub jedzenia w charakterze ciągutki.

Cena: 15,90 zł

Daktyle tunezyjskie świeże, 1000 g Daktyle tunezyjskie świeże, 1000 g

Świeże, armoatyczne daktyle prosto z Tunezji. Miękkie i soczyste, średnio słodkie. Pyszna, zdrowa przekąska. Doskonały dodatek do deserów i ciast.

Zastrzyk energii. Bez środków konserwujących.

Cena: 29,90 zł

Świeże daktyle Pamir, 550 g Świeże daktyle Pamir, 550 g

Świeże, armoatyczne daktyle. Miękkie i soczyste. Pyszna, zdrowa przekąska. Doskonały dodatek do deserów i ciast. Zastrzyk energii. Bez środków konserwujących.

Cena: 23,90 zł

Kardamon mielony, 30 g Kardamon mielony, 30 g

Aromatyczna przyprawa poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.

Cena: 23,90 zł

Kardamon ziarno, 30 g Kardamon ziarno, 30 g

Aromatyczna przyprawa poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.

Cena: 23,90 zł

Woda różana, 270 ml Woda różana, 270 ml

Woda różana to doskonały dodatek do napojów, ciast, ponczu, deserów i oczywiście dań kuchni orientalnej.

Cena: 8,90 zł 9,90 zł

Woda różana, 500 ml Woda różana, 500 ml

Woda różana to doskonały dodatek do napojów, ciast, ponczu, deserów i oczywiście dań kuchni orientalnej.

Cena: 14,90 zł 16,90 zł

Woda z kwiatów pomarańczy, 270 ml Woda z kwiatów pomarańczy, 270 ml

Woda z kwiatów pomarańczy to doskonały dodatek do napojów, ciast, ponczu, deserów i oczywiście dań kuchni orientalnej.

Cena: 8,90 zł 9,90 zł

Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml

Woda z kwiatów pomarańczy to doskonały dodatek do napojów, ciast, ponczu, deserów i oczywiście dań kuchni orientalnej.

Cena: 14,90 zł 16,90 zł

Ciasteczka mamoul daktylowe (ma'amoul, maamul), 12 szt. w pudełku Ciasteczka mamoul daktylowe (ma'amoul, maamul), 12 szt. w pudełku

Dwanaście tradycyjnych arabskich kruchych ciasteczek nadziewanych masą z daktyli. Mięciutkie, umiarkowanie słodkie, nadzienie daktylowe z waniliową nutą. Każde osobno pakowane w folię. Świetna propozycja na przekąskę do szkoły lub do pracy. Wyprodukowane w Arabii Saudyjskiej. Pojedyncze ciasteczko o wadze 40 g.

 

Cena: 24,90 zł

Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 5 Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 5

Tradycyjna, ręcznie wykonana drewniana forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul). Wzór uniwersalny do ciasteczek nadziewanych, średnica ciasteczka ok. 6 cm. Ręczne wykonanie. Oferowane w sprzedaży egzemplarze mogą różnić się nieznacznie wzorem rzeźbienia od prezentowanego na zdjęciu.

Cena: 26,50 zł

Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 1 Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 1

Drewniana forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul). Tradycyjny wzór do ciasteczek nadziewanych daktylami. Ze względu na ręczne wykonanie oferowane w sprzedaży egzemplarze mogą się nieco różnić od prezentowanego na zdjęciu.

Cena: 26,50 zł

Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 2 Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 2

Tradycyjna, ręcznie wykonana drewniana forma do ciasteczek mamoul (ma'amoul, maamul). Wzór do mamoul nadziewanych orzechami włoskimi. Ręczne wykonanie. Oferowane w sprzedaży egzemplarze mogą różnić się nieznacznie wzorem rzeźbienia od prezentowanego na zdjęciu.

Cena: 26,50 zł

Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 3 Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 3

Tradycyjna, ręcznie wykonana drewniana forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul). Wzór do mamoul nadziewanych pistacjami. Ręczne wykonanie. Oferowane w sprzedaży egzemplarze mogą różnić się nieznacznie wzorem rzeźbienia od prezentowanego na zdjęciu.

Cena: 26,50 zł

Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 4 Forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul), taabeh, wzór 4

Tradycyjna, ręcznie wykonana drewniana forma do ciasteczek mamoul (maamoul, maamul). Wzór uniwersalny do ciasteczek nadziewanych, średnica ciasteczka ok. 4 cm. Ręczne wykonanie. Oferowane w sprzedaży egzemplarze mogą różnić się nieznacznie wzorem rzeźbienia od prezentowanego na zdjęciu.

Cena: 26,50 zł

Opinie o produkcie (0)

Zapraszamy na wyprawę w krainę smaków i aromatów orientalnych pochodzących z Bliskiego Wschodu!

Kuchnia arabska, produkty i artykuły arabskie pochodzące z tej egzotycznej dla wielu Polaków części świata, zyskują coraz więcej zwolenników w naszym kraju. Na naszym stole coraz częściej goszczą potrawy o egzotycznie brzmiących nazwach: hommos, falafel, dolma, zaatar. W naszej tradycyjnej kuchni częściej używamy przypraw charakterystycznych dla krajów arabskich: kumin, czarnuszka, kardamon... Kawa arabska, herbata po arabsku, oliwki, oliwy, smaczne sery, pyszne warzywa faszerowane coraz częściej goszczą na naszych stołach.

Sklep "arabskie.pl" powstał by przybliżyć Państwu produkty i kulturę kulinarną krajów Półwyspu Arabskiego i krajów sąsiednych. Oferujemy produkty arabskie, dzięki którym arabskie smaki i aromaty staną się realne, składniki dań będą oryginalne a efekt w postaci smakowitej potrawy przywoła wspomnienie smaków, aromatów i miejsc odwiedzanych. Albo wzbudzi ciekawość świata charakterystyczną dla współczesnego otwartego człowieka.

Produkty oferowane w sklepie "arabskie.pl" pochodzą z Syrii, Libanu, Turcji, Jordanii, Arabii Saudyjskiej. Niektóre z nich zostały wyprodukowane w krajach UE na bazie tradycyjnych bliskowschodnich receptur. Zapraszamy w świat smacznie naznaczony przez arabskie smaki i aromaty!

Uwaga! Kopiowanie i rozpowszechnianie jakiejkolwiek części tego serwisu be zgody jego właściciela jest zabronione!


Sklep internetowy Shoper.pl