Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Miseczka gliniana do zapiekania
Miseczka gliniana do zapiekania
11,90 zł 10,90 zł
szt.
Pasta z tamaryndowca, 400 g
Pasta z tamaryndowca, 400 g
9,90 zł 8,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 16 kg
489,00 zł 470,00 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 15,90 kg
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 15,90 kg
489,00 zł 480,00 zł
szt.
Czarne oliwki Marmarabirlik, LUKS 250 g
Czarne oliwki Marmarabirlik, LUKS 250 g
13,90 zł 12,90 zł
szt.
Pasta daktylowa, 1000 g
Pasta daktylowa, 1000 g
12,90 zł 10,90 zł
szt.
Melasa z morwy, Dut Pekmezi, 800g
Melasa z morwy, Dut Pekmezi, 800g
19,90 zł 17,90 zł
szt.
Melasa z białej morwy, Dut Pekmezi, 380 g
Melasa z białej morwy, Dut Pekmezi, 380 g
15,90 zł 14,90 zł
szt.
Melasa z czarnej morwy, Karadut Pekmezi, 380 g
Melasa z czarnej morwy, Karadut Pekmezi, 380 g
15,90 zł 14,90 zł
szt.
Chałwa turecka, waniliowa Turkel, 350 g
Chałwa turecka, waniliowa Turkel, 350 g
14,90 zł 12,90 zł
szt.
Chałwa sezamowa z kakao, Turkel 350 g
Chałwa sezamowa z kakao, Turkel 350 g
14,90 zł 12,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Ważna urlopowa informacja!!

Drodzy Klienci,

W związku z urlopem, w dniach 30.06 - 7.07.2015 nie będzie wysyłek zamówień z arabskie.pl

Zamówienia złożone do godz. 12.00 w dniu 26.06.2015 (piątek), opłacone lub za pobraniem, wyślemy 29.06.2015 (poniedziałek). Zamówienia złożone od godz. 12.00 tego dnia i w dniach następnych będą wysyłane od dnia 8.07.2015.

Bardzo prosimy o uwzględnienie tej przerwy urlopowej w planowaniu swoich zakupów.

>PRZEPIS< Ma'amoul - arabskie ciasteczka z nadzieniem

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 0,01 zł 0.01 PLN
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Ciasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol. Otwartości, pojednania, ekumenizmu. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Zakończenie Ramadanu, muzułmańskiego postu - Święto Eid Al Fitr  to czas spotkań w gronie rodziny i spożywania wspólnego posiłku. Na stole znajduje się wiele pyszności, m.in. słodycze przygotowywane specjalnie na ten czas. Np. ciasteczka ma'amoul.

Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna.
Zwyczajowo gospodynie przygotowują trzy rodzaje ciasteczek z różnymi nadzieniami. Z pastą z daktyli, z orzechami włoskimi, z orzechami pistacjowymi. Każdy rodzaj ciasteczka ma inny kształt.

Przepisów na ciasto na ma'amoule jest wiele. Sama wypróbowałam kilka, a dziś przygotowałam ciasteczka z przepisu (chyba ulubionego) znalezionego na jednej ze stron z libańskimi przepisami (niestety nie pamiętam z której... został tylko dokument w komputerze z zapisanym przepisem...). Przepis prosty, szybki w wykonaniu, gwarantujący powodzenie wypieku.


Składniki
na ok. 40 ciasteczek

Nadzienie daktylowe

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)

  • ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek wody różanej

Ciasto

Przygotowanie

Nadzienie daktylowe
Daktyle zmielić lub bardzo drobno posiekać. Lub dla wygody skorzystać z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego.

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)
Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną.

Ciasto
W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep. W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijać drewnianą łychą albo maszyną do wyrabiania ciasta aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę ale swobodnie da się zagnieść w kulę. Przykryć ściereczka i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne. 
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zagniatać przez około 5 minut.

Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić na 3-4 części, z jednej ulepić kulki wielkości orzecha laskowego (lub mniejsze, jeśli foremka jest mała). Resztę ciasta przykryć ściereczką i wyciągać spod niej aż do wykończenia ciasta.
Na desce rozpłaszczyć kulkę ciasta, włożyć w nią kulkę nadzienia z daktyli, zalepić. Włożyć do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjąć ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie).
W przypadku nieco bardziej sypkiego nadzienia z orzechów można w dłoni, w placuszku ciasta  uformować wgłębienie, w które wkładamy łyżeczkę orzechów i zlepiamy. Do foremki, ugnieść, uderzyć foremką, ciasteczko wyleci.

Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli. Wystudzić, posypać cukrem pudrem, zajadać. Można obdzielić bliskich :)

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać w szczelnym pudełku lub puszce nawet miesiąc (jeśli jeszcze jakieś zostaną;)


Saha ła hana!
Smacznego

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl