Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Zatar (Zaatar) Nabulsi, receptura palestyńska, 454 g
Zatar (Zaatar) Nabulsi, receptura palestyńska, 454 g
19,90 zł 15,90 zł
szt.
Chałwa waniliowa, Durra 350 g
Chałwa waniliowa, Durra 350 g
22,90 zł 18,90 zł
szt.
Przyprawa do mięsa Döner, 75 g
Przyprawa do mięsa Döner, 75 g
6,50 zł 5,90 zł
szt.
Przyprawa do ryby, 50 g
Przyprawa do ryby, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Melasa z daktyli, Dbs 450 g BASRA
Melasa z daktyli, Dbs 450 g BASRA
19,90 zł 17,90 zł
szt.
Ajvar łagodny, 350 g
Ajvar łagodny, 350 g
14,90 zł 13,90 zł
szt.
Woda różana, 500 ml
Woda różana, 500 ml
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa Segmen, 300 g
Tahini, tahina, pasta sezamowa Segmen, 300 g
15,90 zł 14,90 zł
szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 6 szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 6 szt.
19,90 zł 16,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią

Kibbe - tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej z ciasta burgolowo-mięsnego nadziewane mięsem z orzeszkami pinii. 

 
Proporcja na ok. 10 kibbe. Dla większej ilości należy odpowiednio zwiększyć ilości produktów.
 
Ciasto

Nadzienie mięsne 

  • 10 dag mielonego mięsa wołowego (lub baraniego)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki orzechów pinii
  • 1łyżeczka przyprawy do kibbe*
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
Przygotowanie
 
Kaszę burgol zalać w miseczce letnią wodą do napęcznienia. Odstawić na ok. 1/2 godz. po czym dobrze odsączyć na sicie.
Do malaksera wkładać porcjami mięso, kaszę, cebulę i przyprawy i miksować nożami do uzyskania jednolitej masy. Masa powinna mieć konsystencję ciasta, z którego można ulepić kształt. Jeśli będzie zbyt mało kleista, można dodać nieco wody.
 
Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia i uprażyć na złoto orzeszki pinii. Zebrać do miseczki i odstawić. Na patelnię wyłożyć mięso, rozgnieść dobrze szpatułką albo widelcem, by nie było zbite. Dodać przyprawy. Smażyć ok. 10 min. często mieszając. Dodać cebulę i smażyć całość aż cebula będzie miękka. Dodać orzeszki pinii. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Zdjąć z ognia. Przestudzić.
 
Z ciasta oderwać kawałek wielkości dużego orzecha włoskiego lub nieco większe, lepić upepić podłużny kształt, zrobić w nim otwór na nadzienie zostawiając cienkie ścianki z ciasta. W otwór do nadziewania wkładać łyżeczkę lub dwie nadzienia mięsnego, zamknąć, zalepić i ukształtować coś w rodzaju kropli wody - z dziubkiem na jednym z końców. 
Na patelni lub w rondlu rozgrzać taką ilość tłuszczu by kibbe były porządnie w nim zanurzone podczas smażenia. Smażyć na średnim ogniu po obu stronach do zarumienienia. 
Podawać gorące z jogurtem, z sałatką. Bardzo dobrze smakują również na zimno.

Opis potawy i sposób przygotowania kibbe również na naszym blogu: 

http://arabskiesmaki.blogspot.com/2012/02/kibbe-miesno-burgolowe-kulki-nadziewane.html

Smacznego:)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl