Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Harrisa w proszku, 50 g
Harrisa w proszku, 50 g
6,20 zł 5,90 zł
szt.
Woda różana, 500 ml
Woda różana, 500 ml
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 3,5 kg
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 3,5 kg
139,00 zł 129,00 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
Zatar (Zaatar) Halabi, receptura syryjska, 454 g
19,90 zł 15,90 zł
szt.
Garam Masala, 50 g
Garam Masala, 50 g
5,20 zł 5,20 zł
szt.
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 16 cm
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 16 cm
13,90 zł 11,90 zł
szt.
Biały miękki ser śniadaniowy 60%, YAYLA, 1500 g
Biały miękki ser śniadaniowy 60%, YAYLA, 1500 g
43,90 zł 34,90 zł
szt.
Herbata cejlońska Horsehead, 160 g
Herbata cejlońska Horsehead, 160 g
22,90 zł 18,90 zł
szt.
Ajvar pikantny, 350 g
Ajvar pikantny, 350 g
14,90 zł 13,90 zł
szt.
Przyprawa imbir mielony 50 g
Przyprawa imbir mielony 50 g
6,90 zł 5,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Fatayer nadziewane zielonym

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Fatayer (فطاير) to trójkąty z delikatnego ciasta drożdżowego, podobne do sambousek, nadziewane szpinakiem. Istnieją również wersje fatayer nadziewane serem lub mięsem. Fatayer jest daniem dobrze znanym na Bliskim Wschodzie, głównie w Libanie, Syrii. Ponieważ fatayer jest bardzo wygodny do jedzenia, często bywa podawany jako mezze, jako przekąska na przyjęciach.

Gotowe fatayer to dobrze doprawione, kwaskowate nadzienie, owinięte w cienkie, delikatne ciasto drożdżowe. Doskonale smakuje na ciepło albo podawane w temperaturze pokojowej.

Ciasto wg poniższego przepisu jest doskonale elastyczne, bardzo dobrze się wyrabia a już wyrobione można z dużą łatwością rozwałkować w cienkie placuszki. W czasie pieczenia ciasto nie rozmaka od nadzienia, pięknie się rumieni. Jest miękkie, delikatne w smaku.


Fatayer (ok 30 szt.)


Ciasto
50 dag mąki
25 g drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli


Nadzienie
ok. 1 kg szpinaku lub buraka liściowego (boćwina, mangold)
1 duża cebula pokrojona na półplasterki
2-3 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka melasy z granatów
łyżka orzechów pinii
sól, pieprz do smaku
oliwa lub masło klarowane do smażenia


Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i łyżeczkę mąki. Wymieszać, pozostawić, by zaczyn ruszył. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej i dodawać wodę w niewielkich ilościach. Wyrabiać ciasto końcówką do ciasta chlebowego lub ręcznie aż zacznie odstawać od ścianek miski. W zależności od użytej mąki ciasto wchłonie ok. 3/4 szklanki wody. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, spójne ale miękkie, aksamitne. Kulę ciasta przełożyć do miski wysmarowanej łyżką oliwy, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. (ciasto podwoi objętość).

Szpinak umyć, odsączyć na sicie i pokroić. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek i orzechy pinii. Smażyć cały czas mieszając jeszcze 3-4 minuty. Odłożyć z patelni do miseczki. Na tę samą patelnię dolać łyżkę, dwie, oliwy, włożyć szpinak. Mieszając lekko przysmażyć, zmiękczyć zielone, dodać odłożoną cebulę z czosnkiem i pinią. Doprawić solą, (ok. 1/2 łyżeczki), pieprzem, łyżką melasy z granatów. Nadzienie powinno być wyraźnie kwaskowe w smaku. Można dodać sumak lub sok z cytryny. Odstawić nadzienie, by przestygło.

Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części wielkości orzecha włoskiego. (Z tej proporcji na ciasto mi wychodzą 32 kulki, czyli 32 fatayer). 
Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć w dłoniach i rozwałkować dość cienko na placuszek o średnicy ok. 12 cm. Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się wałkuje. Na środku placka położyć łyżkę nadzienia. Wodą zwilżyć brzeg placuszka. Założyć ok.1/3 placka na nadzienie, następnie kolejne 1/3 i kolejne zamykające placek w trójkąt. Trójkąty ułożyć na blaszkach na papierze do pieczenia. Każdy fatayer nakłuć widelcem i zwilżyć (ja spryskuję) delikatnie wodą. Piec w temperaturze 200 st. C. do zrumienienia (ok. 15 min.).

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl