Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Faszerowane liście winogron (dolma), 400 g
Faszerowane liście winogron (dolma), 400 g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 15,90 kg
Tahini, tahina, pasta sezamowa, 15,90 kg
489,00 zł 480,00 zł
szt.
Sumak, 75 g
Sumak, 75 g
7,90 zł 6,90 zł
szt.
Sezam, łuskane ziarno, 100 g
Sezam, łuskane ziarno, 100 g
7,90 zł 6,90 zł
szt.
Kwiat muszkatołowy - macis, 20 g
Kwiat muszkatołowy - macis, 20 g
19,90 zł 15,90 zł
szt.
Kurkuma, 50 g
Kurkuma, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Harrisa w proszku, 50 g
Harrisa w proszku, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Estragon, liście suszone, 20 g
Estragon, liście suszone, 20 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Chili Con Carne 50 g
Chili Con Carne 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Przyprawa do tzatziki - 40 g
Przyprawa do tzatziki - 40 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

>PRZEPIS< Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 0,01 zł 0.01 PLN
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki

Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Kotleciki falafelowe zajadamy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem niezbędnym do falafela jestsos tahini - doskonały sos przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.

  • 500 g suszonej ciecierzycy
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przyprawy do falafela 
  • (składnikiem przyprawy jest kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab)
  • łyżka soli
  • łyżeczka sody
  • kilka łyżek wody
  • olej do smażenia

Cieciorkę namoczyć na noc. Cebulę, czosnek i odsączoną cieciorkę porcjami zmielić a malakserze. Zmielone porcje przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy. Składniki wymieszać na jednolitą masę, która lepi się nieco. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek wody. Odstawić na 1-2 godziny.

Za pomocą urządzenia do formowania* kotlecików falafelowych formować falafele i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażyć po obu stronach. Zajadać z sałatą, ogórkami, pomidorami i sosem tahini z dodatkiem ulubionego pieczywa.    

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl