Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Sardynki na ostro w oleju sojowym, Milo, 125 g
Sardynki na ostro w oleju sojowym, Milo, 125 g
10,90 zł 7,90 zł
szt.
Czarne oliwki Marmarabirlik, HIPER 200 g
Czarne oliwki Marmarabirlik, HIPER 200 g
15,90 zł 13,90 zł
szt.
12 x Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
12 x Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
118,80 zł 106,80 zł
szt.
12 x Woda różana, 250 ml
12 x Woda różana, 250 ml
118,80 zł 106,80 zł
szt.
24 x Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
24 x Woda z kwiatów pomarańczy, 250 ml
237,60 zł 189,60 zł
szt.
24 x Woda różana, 250 ml
24 x Woda różana, 250 ml
237,60 zł 189,60 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

>PRZEPIS< Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 0,01 zł 0.01 PLN
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Falafel. Pyszne kotleciki z cieciorki

Falafel jest bazą dania głównego, przekąską, dodatkiem do kanapki. Zwykle jest przygotowany z ciecierzycy, ale równie smaczny jest z bobu łuskanego czy bobiku. Kotleciki falafelowe zajadamy z ogórkiem, pomidorem, sałatą, kiszonkami. Dodatkiem niezbędnym do falafela jestsos tahini - doskonały sos przygotowany z pasty sezamowej i jogurtu z przyprawami. Na Biskim Wschodzie falafel jest jednym z najpopularniejszych dań.

  • 500 g suszonej ciecierzycy
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przyprawy do falafela 
  • (składnikiem przyprawy jest kolendra, kumin, pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatałowa, mahlab)
  • łyżka soli
  • łyżeczka sody
  • kilka łyżek wody
  • olej do smażenia

Cieciorkę namoczyć na noc. Cebulę, czosnek i odsączoną cieciorkę porcjami zmielić a malakserze. Zmielone porcje przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy. Składniki wymieszać na jednolitą masę, która lepi się nieco. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać kilka łyżek wody. Odstawić na 1-2 godziny.

Za pomocą urządzenia do formowania* kotlecików falafelowych formować falafele i wrzucać bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażyć po obu stronach. Zajadać z sałatą, ogórkami, pomidorami i sosem tahini z dodatkiem ulubionego pieczywa.    

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl