Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)

>PRZEPIS< Basbusa, basboosa, basbousa

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Basbusa, basboosa, basbousa

Basbusa (بسبوسة) to jeden z najpopularniejszych deserów Bliskiego Wschodu. Słodkie ciasto o charakterystycznej strukurze pochodzącej z semoliny. Polane syropem z nutą esencji różanej lub pomarańczowej jest kwintesencją arabskich słodyczy. Jak większość ciast najchętniej jedzone w czasie Ramadanu, ma również swoich wielbicieli w codziennym menu.

Znajdziecie dziesiątki przepisów na basbusę - z jogurtem, ze śmietanką, na mleku w proszku, z kremem lub bez. Mój przepis ulubiony ma dodatek wiórków kokosowych nadających basbusie nieco kokosankowy charakter.


Relatywnie niewiele składników, bardzo proste wykonanie. W sam raz na niedzielny podwieczorek :)

Składniki (na blaszkę ok. 30x25 cm):

Ciasto:
370 g semoliny
200 g cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła (najlepiej klarowanego) rozpuszczonego
60 g wiórków kokosowych (można dodać więcej jeśli się lubi kokosanki)
300 g dobrego jogurtu naturalnego (ja używam oryginalny turecki lub bałkański Maluty)
1 łyżka tahini do wysmarowania blaszki
garść obranych ze skórki migdałów


Syrop:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
sok z połowy cytryny
łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy lub różanej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Blaszkę wysmarować łyżką tahini.
Składniki ciasta wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie może być zbyt płynna - jeśli macie rzadki jogurt należy dodać go nieco mniej. Wyłożyć ciasto do blaszki, wygładzić powierzchnię. Szpatułką od miksera (w Syrii w cukierniach używa się normalnych szpachelek do szpachlowania ;), pokroić ciasto w rąby. Krojąc nożem ciasto się będzie ciągnęło, użycie szpatułki i cięcie od góry pozwoli na pokrojenie ładnych kształtów. W środek każdego rombu lekko wcisnąć migdał. Włożyć do nagrzanego piekarnika na środkową półkę na ok. 45 min. do uzyskania  ładnie zrumienionego wierzchu ciasta.

Gdy ciasto w piekarniku robimy syrop: do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemu sok z cutryny. Syrop należy zagotować od czasu do czasu mieszająć a następnie pozostawić na maleńkim gazie na ok 10-15 min. Dodać wodę z kwiatów pomarańczy lub różaną. Przestudzić syrop. Zgęstnieje i stanie się lepki.

Z podanej ilości składników wyjdzie średnia ilość syropu. Nie za dużo, nie za mało. Ja osobiście przygotowuję syrop z podwójnej proporcji. Do syropu zamiast soku z cutryny można dodać sok z pomarańczy. Ilość syropu zależy od preferencji. Basbusa jest ciastem z definicji słodkim. Zmniejszenie, zwiększenie ilości cukru czy samego syropu pozwala wpływać na słodycz gotowego ciasta.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i gorące polać syropem. Włożyć do piekarnika jeszcze na 5 minut. Wystudzić w blaszce. Dla chętnych polać po wierzchu syropem. Zajadać ze smakiem :)
 
Saha ła hana!

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl