Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Przyprawa do białego sera i labneh, 30 g
Przyprawa do białego sera i labneh, 30 g
5,20 zł 5,20 zł
szt.
Hommos, humus tahina (Msabahha), 380 g
Hommos, humus tahina (Msabahha), 380 g
5,20 zł 3,90 zł
szt.
Ajvar pikantny, 350 g
Ajvar pikantny, 350 g
14,90 zł 13,90 zł
szt.
Sumak, 75 g
Sumak, 75 g
6,40 zł 5,90 zł
szt.
Konfitura różana, 430 g
Konfitura różana, 430 g
16,90 zł 13,90 zł
szt.
Ser biały Halloumi, Halumi, 250 g
Ser biały Halloumi, Halumi, 250 g
17,90 zł 15,90 zł
szt.
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 13 cm
Miseczka z ceramiki do dań ∅ 13 cm
10,90 zł 9,90 zł
szt.
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
Zatar (Zaatar) Abido, 500 gr
19,90 zł 16,90 zł
szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 6 szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 6 szt.
19,90 zł 16,90 zł
szt.
Kardamon ziarno, 250 g
Kardamon ziarno, 250 g
55,90 zł 49,90 zł
szt.

Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g

MoghrabieKhater.jpg
  • promocja
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3-5 dni robocze
Cena: 14,90 zł 17,90 zł 14.90
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g

Gruba postać tradycyjnego w krajach Magrebu dodatku do dań.

Opakowanie 0.9 kg

 

WIKIPEDIA: Kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii.

Kuskus gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl