Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Przyprawa do szawarmy (shawarmy), 50 g
Przyprawa do szawarmy (shawarmy), 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Kolendra suszona mielona, 50 g
Kolendra suszona mielona, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Falafel – mieszanka,  200 g
Falafel – mieszanka, 200 g
14,50 zł 9,90 zł
szt.
Anyż mielony, 50 g
Anyż mielony, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Przyprawa do szaszłyków 75 g
Przyprawa do szaszłyków 75 g
4,90 zł 4,90 zł
szt.
Kiełbaski Sucuk (sujuk, sojok) czosnkowe, 250 g
Kiełbaski Sucuk (sujuk, sojok) czosnkowe, 250 g
18,90 zł 17,90 zł
szt.
Pasta daktylowa, 900 g
Pasta daktylowa, 900 g
16,90 zł 14,90 zł
Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g
17,90 zł 15,90 zł
szt.
Basboosa, Namura - ciasto i deser w jednym, 1.0 kg
Basboosa, Namura - ciasto i deser w jednym, 1.0 kg
58,00 zł 48,90 zł
szt.
Konfitura figowa, 430 g
Konfitura figowa, 430 g
18,90 zł 13,90 zł
szt.

Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g

MoghrabieKhater.jpg
  • promocja
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3-5 dni robocze
Cena: 15,90 zł 17,90 zł 15.90
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Moghrabieh, mograbie, gruby kuskus z pszenicy, 900 g

Gruba postać tradycyjnego w krajach Magrebu dodatku do dań.

Opakowanie 0.9 kg

 

WIKIPEDIA: Kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii.

Kuskus gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl