Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Cieciorka gotowana, puszka 800 g
Cieciorka gotowana, puszka 800 g
12,80 zł 8,90 zł
szt.
Okra zielona suszona, bamya, bamia, 200 g
Okra zielona suszona, bamya, bamia, 200 g
44,90 zł 39,90 zł
szt.
Urządzenie - forma do przygotowania falafela 5 cm, kartonik
Urządzenie - forma do przygotowania falafela 5 cm, kartonik
23,90 zł 19,90 zł
Pasta daktylowa, 900 g
Pasta daktylowa, 900 g
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
12,90 zł 9,90 zł
szt.
Ser biały Halloumi, Halumi, 250 g
Ser biały Halloumi, Halumi, 250 g
17,90 zł 15,90 zł
szt.
Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml
Woda z kwiatów pomarańczy, 500 ml
16,90 zł 14,90 zł
szt.
Falafel – mieszanka,  200 g
Falafel – mieszanka, 200 g
14,50 zł 9,90 zł
szt.
Sambal Oelek, 370 g
Sambal Oelek, 370 g
12,90 zł 9,90 zł
szt.
Przyprawa do kibbe, kibby, drobno mielona, 50g
Przyprawa do kibbe, kibby, drobno mielona, 50g
7,90 zł 5,90 zł
szt.

>PRZEPIS< Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak

Dostępność: Smacznego :)
Cena: 0,01 zł 0.01
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak

Ka'ak to tradycyjne ciasto bliskowschodnie ("ka'ak" to po arabsku "ciasto"), które występuje w kilku odmianach - są paluchy kaak, oponki kaak czy takie niewielki kuleczki. Te ciasteczka z ciasta drożdżowego są bardzo popularne w czasie Ramadanu ale i na codzień zajadane z apetytem, przez dorosłych (do herbaty) i dzieci (do kubka mleka). Charakterystyczne w ciasteczkach kaak są dwie rzeczy - przyprawa mahlep (mahalab, mahlab - zmielone środki z pestek wiśni wonnej) oraz to, że podczas pieczenia są wysuszane w piekarniku, czyli dość twarde. Niekiedy do ciasta dodaje się też inne przyprawy - np. kadamon, cynamon, anyż. W sprzedaży są gotowe mieszanki przypraw do kaak, które doskonale wzbogacają smak gotowego ciastka.

Proponujemy upiec pachnące obłędnie - maślano i mahlabowo, mieciutkie bułeczki do kubka mleka czy do zjedzenia z czymkolwiek.

Posłużyłam się przepisem na bułeczki ze strony Pracowni Wypieków, zmodyfikowanym nieco.

Mięciutkie bułeczki drożdżowe z przyprawą kaak

na 32 sztuki o średnicy ok. 5-6 cm

- 20 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 50 ml mleka

Do lekko ciepłego mleka rozkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

- 150 ml mleka
- 50 g masła lub pól szklanki oleju
- 2-3 łyżki stołowe cukru

Lekko podgrzać mleko, dodać cukier i masło. Jak przestygnie dodać

- 2 jajka

Rozczyn wymieszać z

- ok. 600 g mąki (w przepisie oryginalnym jest 500, ale moje ciasto było za luźne)

 i koniecznie koniecznie

- łyżka przyprawy do kaak lub łyżeczkę zmielonego mahlab
- szczypta soli

i dodać do mleczno-maślanego płynu.

Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i postawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Rozmącić jedno jajko i przygotować sezam do posypania byłeczek.

Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko zagnieść i podzielić na niewielkie kulki. (Ja podzieliłam ciasto na połowę, tę na kolejne połowy, etc. - w ten sposób podzieliłam ciasto na równe porcje). Porcje ciasta układać na blaszkach na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozwolić bułeczkom wyrosnąć w cieple ok. 30 min.

Każdą wyrośniętą  bułeczkę smarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 180 - 200 st. C do zrumienienia.

Na ciepło i na zimno - pałaszować ze smakiem :)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl