Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Wysyłamy do paczkomatów!


  Wysyłamy do paczkomatu!

Google translate

Sklep Arabskie.pl - opinie klientów

Newsletter - zapisz się :)
Wyślij swój adres e-mail, by otrzymywać informacje ze sklepu ARABSKIE smaki i aromaty. Nowości, promocje, nowe przepisy i nie tylko. Zapraszamy :)
Promocje
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
Szklaneczki do herbaty 115 ml. Komplet 12 szt.
35,90 zł 29,90 zł
szt.
Sambal Oelek, 370 g
Sambal Oelek, 370 g
12,90 zł 9,90 zł
szt.
Basboosa, Namura - ciasto i deser w jednym, 1.0 kg
Basboosa, Namura - ciasto i deser w jednym, 1.0 kg
58,00 zł 48,90 zł
szt.
Przyprawa do wołowiny, Virginia Steak, 50 g
Przyprawa do wołowiny, Virginia Steak, 50 g
7,70 zł 5,90 zł
szt.
Przyprawa do indyka (Shish taouk ahmar), 50 gr
Przyprawa do indyka (Shish taouk ahmar), 50 gr
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Kumin ziarno, 50 g
Kumin ziarno, 50 g
7,90 zł 5,90 zł
szt.
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
Yerba mate Kharta Khadra 230 g
12,90 zł 9,90 zł
szt.
Ajvar łagodny, 350 g
Ajvar łagodny, 350 g
14,90 zł 13,90 zł
szt.
Herbata czarna liściasta DoGhazal, 500 g
Herbata czarna liściasta DoGhazal, 500 g
36,90 zł 29,90 zł
szt.
Ajvar łagodny 680 g
Ajvar łagodny 680 g
23,90 zł 19,90 zł
szt.

Przepisy

Początki kuchni arabskiej związane są z wędrownym trybem życia ludzi pustyni. Te same zwierzęta, które dawały mleko i służyły do transportu, były źródłem mięsa. Do mięsa dodawano to, co akurat przewoziły w jukach: ciecierzycę, fasolę, soczewicę, kaszę, suszone owoce - chyba, że można było kupić coś swieżego na postoju. A ponieważ większość karawan przewoziła przyprawy, jedzenie nie było mdłe. 

Wczesna kuchnia arabska nie była specjalnie urozmaicona. Zmieniło się to dopiero wtedy, gdy wyznawcy Proroka osiedlili się na żyznych ziemiach, np. w dorzeczu Nilu i Eufratu. Zaczęli uprawiać zboże i warzywa, hodować drób. 

Współcześnie kuchnię krajów arabskich cechuje zarówno zasadnicze podobieństwo - opierające się na wspólnym zasobie podstawowych składników, pokrewieństwie dań i metod przyrządzania potraw - jak i cudowna różnorodność wynikająca z odmienności stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów, niezliczonych wariantów i urozmaiceń. Łatwo można znaleźć także przypadki oddziaływania kuchni potęg kolonialnych, zwłaszcza Anglii i Francji, które zdominowały państwa arabskie po upadku imperium osmańskiego.

Ponieważ państwa arabskie powstały i zostały rozgraniczone stosunkowo niedawno - po pierwszej wojnie światowej, a nawet później - smaki i potrawy nie zawsze trzymają się granic państwowych.

Dobre jedzenie podróżuje bez paszportu!

Poniżej znajdą Państwo przepisy na dania kuchni arabskiej. Nasze ulubione dania. Te, które szczególnie chcemy polecić, które jadamy na codzień i które polubili nasi goście. Wszystkie przezentowane poniżej potrawy są (lub mogą być) daniami wegetariańskimi. 

Zapraszamy do wypróbowania przepisów, lub tylko zaczerpnięcia inspiracji, i poszukiwania nowych arabskich smaków i aromatów!

Poznaj smaki Arabii

 

WSZYSTKIE PRZEPISY

Mnezele - lekkie danie na bazie cukini

Börek - ciasto jufka z nadzieniem

Herbata po beduińsku - Beduin tea

Kofta aromatyczna na chlebkach pita

Jajecznica po arabsku na kiełbaskach sojok (sucuk, sujuk)

Kibbe. Mięsno-burgolowe kulki nadziewane mięsem i pinią

Moghrabieh - kuleczkowe danie po arabsku

Foul mdammas. Z sałatką lub innymi dodatkami

Ajran - jogurtowy napój

Arabskie sushi

Baba ghanouge, inaczej mtebbal

Bułeczki dożdżowe z przyprawą ka'ak

Ciasteczka Qatayef

Daktyle smażone na maśle klarowanym czyli niebo w gębie 

Grzanki z sałatką z sera shanklish

Herbata po hassańsku

Hommos (Msabaha na sposób damasceński)

Hommos z gotowanej cieciorki

Jogurt z ogórkiem

Kasza burgul z soczewicą i cebulą

Mloukhieh, molokheya, mulukhiya... z kurczakiem

Okra z pomidorami, cebulą i czosnkiem

Ouzi czyli płaty ciasta youfka nadziewane ryżem z mięsem i groszkiem

Pita, baba ghanough i dodatki

Rożki z ciasta youfka

Sałatka z pieczonego bakłażana z cebulką

Sałatka z pieczonych bakłażanów z pomidorami i cebulą

Sałatka z sera shanklish

Ser halloumi zapiekany w trójkątach z pity

Sfiha - placuszki nieco przypominające pizzę

Smażony kalafior podany na sposób arabski

Smażony ser halloumi

Sos Tahihi

Tabbouleh (tabbule)

Makdousy z fasolki szparagowej

Sambousek - arabskie pierożki

Ryż na sypko z makaronem szarije (شعرية, vermicelli, wermiszel)

Ciasteczka pysznie chałwą smakujące 

 

 

 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl